Foto: AFP/Scanpix
Sičuaņas provincē valsts dienvidaustrumos sevi aizdedzinājis tibetiešu budistu mūks, protestējot pret valdības reliģiskajām represijām, trešdien informē aģentūra "Reuters".

Mūks, kura vārds netiek minēts, aizdedzinājies pie viena no klosteriem Gardze-Tibetas autonomajā apgabalā. Par viņa stāvokli ziņu nav.

Šis ir jau desmitais pašsadedzināšanās gadījums 2011. gadā Ķīnā. Astoņi no tiem notikuši Ngavas apriņķī  tibetiešu  autonomijā. Pagājušajā nedēļā pirmo reizi sadedzinājās kāda mūķene. Piecos gadījumos pašaizdedzināšanās beigusies letāli.

Pašsadedzināšanās tiek izmantota ka protesta forma kopš lielajiem tibetiešu nemieriem pirms vairākiem gadiem.

Kā ziņots, 2008.gada martā Ķīnas policija apspieda tibetiešu protestus, kurus vadīja mūki Tibetas galvaspilsētā Lhasā, un tie pārauga vardarbīgos nemieros. Nemieru dalībnieki dedzināja veikalus un uzbruka iedzīvotājiem, sevišķi haņiem (ķīniešiem), kurus daudzi tibetieši uzskata par iebrucējiem, kas apdraud viņu kultūru.

Nemieri izplatījās arī uz tibetiešu apdzīvotām teritorijām ārpus Tibetas autonomā rajona, tostarp uz kalnaino Sičuaņas rietumu daļu.

Ķīnas drošības spēki uz mēnesi aizturēja apmēram 300 tibetiešu mūkus no klostera Ķīnas rietumos, apspiežot protestus, kurus izprovocēja mūka sadedzināšanās martā.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!