Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas centrālā valdības pārstāvis pirmoreiz "identificējis" Honkongā notiekošās nekārtības kā "krāsaino revolūciju", raksta valsts oficiālais medijs angļu valodā "Global Times".

"Pret cilvēku izdošanas likumu vērstie protesti Honkongā ir kļuvuši kaitnieciski un tiem ir acīmredzamas "krāsaino revolūciju" iezīmes, medijam norādījis centrālās valdības pārstāvis, kurš ir atbildīgs par bijušās Lielbritānijas kolonijas lietām – Valsts padomes Honkongas un Makao biroja vadītājs Žangs Sjaomings.

Viņš protestus pret autoritārisma iespiešanos demokrātiskajā Honkongā par "krāsaino revolūciju" nodēvējis kādā apspriedē aiz slēgtām durvīm, kļūstot par pirmo augsta ranga amatpersonu, kurš izmanto šo apzīmējumu. Ņemot vērā, ka Honkongas protestos regulāri izskanējuši saukļi "atbrīvot Honkongu" un "Neatkarību Honkongai", Žangs atzīmējis, ka protestos izteiktais izaicinājums "vienas valsts, divu sistēmu" principam esot nepieņemams.

"Honkonga piedzīvojot savus skarbākos laikus kopš atgriešanās pie dzimtenes," teicis ierēdnis. Kāda cita amatpersona tikšanās laikā arī atklāti brīdinājusi, ka, ja nemierus valdībai neizdosies mierīgi savaldīt, "situāciju stabilizēs" armija, raksta Pekinas kontrolētais medijs.

Sēdē atkārtots, ka Honkongas pamatlikuma 14. pants paredz, ka armiju var izmantot, ja autonomā Honkongas valdība lūdz palīdzību, bet 18. pants pieļauj ārkārtas situācijās izmantot Ķīnas policiju un bruņotus policijas spēkus no pārējās Ķīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!