Foto: stock.xchng
Ķīnas valdība izmaksās kompensāciju kādai sievietei, kura trīs gadus nelikumīgi turēta pamestā morgā par to, ka vēlējusies Pekinā iesniegt sūdzību par sava vīra apcietinājumu, atsaucoties uz Ķīnas mediju piektdien rakstīto, vēsta aģentūra "Reuters".

Cietušo, kas bija ieradusies Pekinā iesniegt sūdzību, nolaupīja drošības iestāžu darbinieki.Sieviete pēc tam trīs gadus turētā pamestā ēkā, kas kādreiz izmantota kā morgs, Heilundzjanas provincē valsts ziemeļos, vēsta aģentūra "Siņhua". Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad valdība vēršas pret nelikumīgajām ārpustiesas aizturēšanām, uzsver "Reuters".

Sieviete galvaspilsētā ieradusies, lai sūdzētos par slikto izturēšanos pret savu vīru pāraudzināšanas darbu nometnē, kur viņam bija jāpavada 18 mēneši. Nelikumīgā aizturēšana nāca gaismā, kad Ķīnas mediji pagājušā gada decembrī ziņoja par pamestās ēkas logos pamanītiem plakātiem, kuros aizturētā lūgusi apkārtējo palīdzību. Izmeklēšanas ietvaros tika atlaistas četras amatpersonas, no kurām trīs policisti, ziņo "Siņhua".

Valdība apmaksās cietušās un viņas vīra medicīniskos un uzturēšanas izdevumus, un centīsies atrast pāra mazgadīgo dēlu, kurš mātei atņemts nolaupīšanas brīdī Pekinā. Kompensācijas apmērs vēl nav zināms, stāsta "Reuters".

Ķīna, kura regulāri noliedz kritiku par cilvēktiesību pārkāpumiem, laiku pa laikam reaģē uz skaļākajiem gadījumiem, sevišķi tiem, kuri nonāk medijos, skaidro "Reuters".

Vēstīts, ka šonedēļ Ķīnā par nelikumīgu sūdzību iesniedzēju aizturēšanu notiesāja desmit cilvēkus, kas bija rets gadījums valsts tiesu praksē.

Ķīnā, kur tiesas tiek uzskatītas par vienkāršajiem cilvēkiem nesasniedzamām, petīciju iesniedzēju darbībai ir dziļas saknes. Šie cilvēki cenšas vietējos konfliktus, sākot no zemes atņemšanas līdz ierēdņu korupcijai, pacelt augstākā līmenī un iesniegt galvaspilsētas Pekinas iestādēs.

Tomēr pētījumi liecina, ka šādā veidā izdodas atrisināt tikai nelielu daļu jautājumu. Daudzos gadījumos petīciju iesniedzējus Pekinā sagūsta cilvēki, kurus nolīgušas provinču amatpersonas, lai nepieļautu, ka centrālā valdība uzzina par konkrētajos rajonos notiekošo.

Par spīti starptautiskajai kritikai, petīciju iesniedzēji bieži tiek turēti nelikumīgos un slepenos cietumos, kur tie mēdz būt pakļauti fiziskai un psiholoģiskai vardarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!