Foto: stock.xchng
Ķīna šogad, visticamāk, pārspēs Vāciju un kļūs par pasaulē lielāko eksportētājvalsti, neskatoties uz preču pārvadājumu straujo kritumu globālās ekonomikas lejupslīdes laikā, svētdien paziņoja Ķīnas tirdzniecības viceministrs Džuns Šaņs.

Šaņs norādīja, ka Ķīnas globālās tirdzniecības daļa šogad varētu pārsniegt 9%, salīdzinot ar 8,86% pērn.

"Ķīna, visticamāk, pārspēs Vāciju un kļūs par lielāko eksportētājvalsti," sacīja ministrs.

Tomēr 2009.gads bija grūts laiks Ķīnas ekonomikai, un sagaidāms, ka valsts eksporta apjoms šogad kopumā samazināsies par 16%, reģistrējot straujāko kritumu vismaz 30 gadu laikā.

Ķīnas eksporta samazināšanos Džuns galvenokārt skaidroja ar vāju starptautisko pieprasījumu un arvien pieaugošo tirdzniecības protekcionismu.

Viņš piebilda, ka valsti sagaida "vēl sarežģītāka ārējās tirdzniecības situācija un vēl grūtāki uzdevumi" 2010.gadā, ņemot vērā nenoteiktību attiecībā uz globālo pieprasījumu un Ķīnas juaņas valūtas kursa stabilitāti.

Džuns uzsvēra, ka Ķīnas tirdzniecība ir liela, taču ne spēcīga, un valstij nepieciešams pielāgot tās tirdzniecības struktūru un uzlabot ražošanas kvalitāti un konkurētspēju.

Ķīnas valdības dati liecina, ka valsts eksporta apjoms šā gada pirmajos 11 mēnešos samazinājies par 18,8% - līdz 1,07 triljoniem dolāru (527,5 miljardiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!