Foto: AFP/Scanpix/LETA

Strauja Ķīnas militāro spēju attīstība mazina ASV dominanci kosmosā, informē medijs "Reuters".

ASV kosmosa spēku pārstāve norādīja, ka Pekina ir panākusi ievērojamu progresu kosmosa militāro tehnoloģijas izstrādē, tostarp tādās jomās kā satelītsakari un atkārtoti izmantojami kosmosa kuģi, kas ļauj valstīm strauji attīstīt savu spēku attīstību kosmosā.

"Es domāju, ka ir pilnīgi iespējams, ka Ķīna varētu panākt mūsu [ASV] progresu un mūs pārspēt," sacīja kosmosa spēku pārstāve pasākumā Sidnejā, piebilstot, ka "viņu panāktais progress ir bijis satriecošs, satriecoši ātrs".

Vēsturiski Ķīna vienmēr ir atpalikusi no kosmosa sacīkstes līderiem - ASV un Krievijas, tomēr pēdējos gados Pekina ir panākusi ievērojamu progresu, kas rietumvalstīm radījis bažas.

"Ķīna ir vienīgā valsts ar nodomu gan pārveidot starptautisko kārtību, gan arvien vairāk, izmantot – ekonomisko, diplomātisko, militāro un tehnoloģisko varu, lai sasniegtu savus mērķus," sacīja ASV kosmosa spēku pārstāve.

Tāpat kā Krievija, arī Ķīna ir veikusi "pārgalvīgus" raķešu izmēģinājumus, kas pēdējos gados radījuši bīstamus kosmosa atkritumu apjomus, ra;sta "Reuters".

"Šie radītie atkritumi apdraudēja visas mūsu sistēmas kosmosā, un šīs sistēmas ir vitāli svarīgas visu nāciju drošībai, ekonomiskajām un zinātniskajām interesēm," norādīja ASV pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!