Ķīna otrdien visai asi atbildēja tās kritiķiem saistībā ar cilvēktiesību situāciju valstī, apgalvojot, ka pasaule izmanto olimpiskās spēles, kas notiks šī gada augustā Pekinā, lai aizbildinātos par Ķīnas valdības nomelnošanu, raksta "Reuters".
Cilvēktiesību aktīvisti sūdzas par pagājušajā mēnesī notikušo aktīvista Hu Dzja arestu par mēģinājumu gāzt valdību, tomēr ārlietu ministrijas pārstāvji noliedz apsūdzības, ka valdība pirms olimpiskajām spēlēm ierobežo opozīcijas aktivitātes.

Kritika nāk ne tikai no ārvalstīm, jo vesela grupa Ķīnas juristu, akadēmiķu, redaktoru un rakstnieku parakstījuši atklātu vēstuli, kurā kritizēts opozicionāra arests. Vēstulē izteikts mudinājums vadībai uzlabot cilvēktiesību situāciju pirms olimpiskajām spēlēm.

34 gadus vecais Hu kļuva pazīstams ar AIDS slimnieku aizstāvību. Viņš arī uzmanīgi seko līdzi cilvēktiesību jurista Gao Džišena lietām, nododot aktuālo informāciju reportieriem. Policija nepieļauj no mājām iziet Hu sievai Dzenai Dzjiņjaņai, pāra jaundzimušajam bērnam un Dzenas mātei.

Ārlietu ministrija aizstāv valsts policiju un norāda, ka tās galvenais mērķis ir aizstāvēt Ķīnas pilsoņus. Amatpersonas arī noraida pārmetumus, ka Ķīna esot piespiedusi tibetiešus parakstīt petīciju pret Dalailamas atgriešanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!