Foto: AFP/Scanpix/LETA

Taifūns “Lekima” Ķīnā jau prasījis 13 cilvēku dzīvības, bet miljons cilvēkiem nācies pamest savas mājas un doties uz drošākām apmešanās vietām, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Pēc taifūna izraisītās dubļu lavīnas, kurā bojā gāja 13 cilvēki, vēl 16 cilvēki tiek uzskatīti par pazudušiem, vēsta vietējie mediji.

Džedzjanas provincē ir evakuēti vairāk nekā miljons cilvēku, bet vairāk nekā 250 tūkstoši Šanhajas iedzīvotāju ir pārcēlušies uz drošākām apmetnēm. Paredzams, ka Šanhaju taifūns sasniegs jau sestdien.


Palīdzības dienesti glābj cilvēkus, kuru mašīnas ir noslāpušas lielajos plūdos. Vairāk nekā 2,7 miljoniem mājsaimniecību ir pazudusi elektrība, tāpat ir izlauzti vairāki tūkstoši koku.

Vietējie meteoroloģijas dienesti prognozē, ka taifūns varētu būt vājāks, sasniedzot Šanhaju, taču joprojām saglabājas augsts plūdu risks. Ķīnā šogad šis ir devītais taifūns, taču spēcīgākais, ko ir nācies pieredzēt pēdējo gadu laikā.

Trešdien tā spēks sasniedza supertaifūna līmeni. Piektdien tas šķērsoja Taivānas ziemeļus, kā dēļ uz salas tika slēgtas skolas un biroji, kā arī atcelti avioreisi. Vairāk nekā 40 000 mājokļu palika bez elektrības.

Nākamajā nedēļā taifūns varētu skārt arī Japānu, kuras dienvidrietumus piektdien jau piemeklējušas lietusgāzes un spēcīgi vēji. Līdz tam taifūna spēks varētu būt jau mazinājies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!