Foto: AP/Scanpix

Ķīna sestdien Taivānas tuvumā sākusi trīs dienu manevrus, šādi pēc Taivānas prezidentes un ASV Pārstāvju palātas spīkera sarunām Taivānai paužot "stingru brīdinājumu", pavēstīja Ķīnas armijas austrumu militāro operāciju pavēlniecība.

Taivānas prezidente Cai Inveņa manevrus nosodīja, solot šajos apstākļos, kad turpinās "autoritārais ekspansionisms", strādāt kopā ar "ASV un citām līdzīgi domājošām valstīm".

Manevru ietvaros Ķīna sūtīs kuģus, lidmašīnas un karavīrus Taivānas šauruma ūdeņos un gaisa telpā, reģionā uz ziemeļiem, dienvidiem un austrumiem no Taivānas, sacīja Ķīnas armijas pārstāvis sakariem ar presi Ši Jiņs.

Manevri tiek rīkoti neilgi pēc šonedēļ ASV Kalifornijas notikušās Cai un ASV Pārstāvju palātas spīkera Kevina Makartija tikšanās, kas izsauca asu Pekinas nosodījumu.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Taivāna pastāvīgi dzīvo Ķīnas iebrukuma draudu ēnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!