Foto: AP/Scanpix

Jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa telefonsaruna ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu ir Taivānas triks, kas nevar mainīt "Vienas Ķīnas" politiku, paziņojusi Pekina.

Šī telefonsaruna bija "Taivānas puses triks, kas vienkārši nevar mainīt (..) "Vienas Ķīnas" ietvaru", Honkongas telekanālam "Phoenix Television" sestdien norādīja Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji.

"Es nedomāju, ka tas mainīs "Vienas Ķīnas" politiku, ko gadiem ilgi ir pieprasījusi īstenot ASV valdība," piebilda ministrs.

""Vienas Ķīnas" princips ir veselīgu Ķīnas - ASV attiecību attīstības stūrakmens, un mēs mēs nevēlamies, lai šajos politiskajos pamatos notiktu jebkāda iejaukšanās vai tie pazustu," paziņoja Vans.

Saskaroties ar kritiku pēc šīs telefonsarunas, Tramps aizstāvēja savu lēmumu runāt ar Cai.

"Interesanti, ka ASV pārdot Taivānai militāro aprīkojumu miljardiem dolāru vērtībā, bet es nedrīkstu pieņemt apsveikuma zvanu," vietnē "Twitter" ierakstīja jaunievēlētais prezidents.

Baltais nams tikmēr paziņojis, ka aizejošās administrācijas politika Ķīnas jautājumā nav mainījusies.

"Mēs joprojām apņēmīgi ievērojam mūsu "Vienas Ķīnas" politiku," pavēstīja ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Emīlija Horna, piebilstot, ka Vašingtonas interesēs ir mierīgas un stabilas attiecības abu Taivānas šauruma pušu starpā.

Jau vēstīts, ka Trampa un Cai telefonsaruna notika piektdien. Ar šo sarunu Tramps lauzis ASV ārpolitikas tradīciju, kas paredz, ka prezidents vai jaunievēlētais prezidents nerunā ar Taivānas līderi.

"Pārrunu gaitā viņi atzīmēja ciešās ekonomiskās, politiskās un drošības attiecības" starp Taivānu un ASV, paziņoja Trampa pārejas komanda.

"Jaunievēlētais prezidents Tramps arī apsveica prezidenti Cai ar to, ka viņa šogad kļuvusi par Taivānas prezidenti," teikts paziņojumā.

Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu, kas gaida atkalapvienošanos, un jebkāds ASV atbalsts Taivānas neatkarībai aizvainotu Pekinu.

Vašingtona pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Ķīnas Republiku Taivānā 1979.gadā, kad tā oficiāli atzina Ķīnas Tautas Republiku. ASV atzīst "Vienas Ķīnas" valdību Pekinā, tomēr uztur draudzīgas neoficiālas attiecības ar Taivānu.

Cai ir atteikusies atzīt "Vienas Ķīnas" koncepciju, pamudinot Pekinu pārtraukt jebkādus oficiālus sakarus ar Taivānas jauno valdību.

Cai vadītā Demokrātiski progresīvā partija (DPP), kas atbalsta Taivānas de facto neatkarību no Ķīnas, janvārī prezidenta vēlēšanās uzvarēja Gomiņdānu (Nacionālistisko partiju), kurai bija draudzīgākas attiecības ar Pekinu.

DPP uzvara izbeidza astoņus gadus ilgušo Taibei un Pekinas tuvināšanās politiku, kuru īstenoja iepriekšējais Taivānas prezidents Ma Indzju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!