Foto: Reuters/Scanpix
Aptuveni 30 000 ziemeļkorejiešu bērnu, kuru mātes aizbēgušas no dzimtenes, Ķīnā dzīvo bez piekļuves izglītībai un veselības aprūpei, tāpat šiem bērniem nav pilsonības, vēsta portāls "The Guardian".

Liela daļa no šiem Ķīnā mītošajiem bērniem ir dzimuši sievietēm, kuras kontrabandisti pārdevuši vīriešiem Ķīnā. Ziemeļkorejiešu cilvēktiesību advokāts Sundžu Lī norādījis, ka šie bērni dzīvo tā it kā viņi neeksistētu, viņiem netiek nodrošinātas cilvēku pamattiesības.

Skolas un veselības iestādes apmeklēšanu ziemeļkorejiešu bērniem liedz tas, ka viņiem nav pilsonības.

2012. gadā veikts pētījums liecina, ka Ķīnā ir aptuveni 30 000 bezvalstnieki – ziemeļkorejiešu bērni. Tomēr, kā vēsta portāls, precīzus skaitļus ir grūti noteikt, jo bēgļi no Ziemeļkorejas Ķīnā ir spiesti dzīvot slepenībā, lai izvairītos no izraidīšanas.

Sieviešu, kuras ar varu izprecinātas vīriešiem Ķīnā, bērniem nav ne Ziemeļkorejas, ne Ķīnas pilsonības. Lai gan likums nosaka, ja vismaz viens no vecākiem ir ķīnietis, bērnam ir tiesības saņemt Ķīnas pilsonību, tomēr šie bērni pilsonību nesaņem. Viņi pēc dzimšanas netiek reģistrēti, jo tādā gadījumā institūcijas identificētu, ka bērna māte ir no Ziemeļkorejas, un viņa tiktu deportēta.

Lai gan, saskaņā ar starptautiskajiem likumiem, Ķīnai būtu jādod patvērums bēgļiem, ziemeļkorejieši Ķīnā netiek par tādiem uzskatīti, viņus uzskata par "nelegālajiem imigrantiem" un deportē atpakaļ uz dzimteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!