Indijas un Ķīnas robežas strīdus teritorijā Galvanas ielejā pēc pērnā gada jūnijā notikušajām asiņainajām sadursmēm, kuru laikā tika nosisti 20 indieši, saglabāts relatīvs miers, bet Ķīnas pusē manāma vērā ņemama militāro spēku pastiprināšana.

Pērn uz strīdus robežas tikās abu pušu augstākie militārie pārstāvji, lai atrisinātu saspīlēto robežjautājumu. Tomēr risinājumu atrašanas vietā konflikts tūlītēji pāraudzis fiziskā sadursmē starp ķīniešu un indiešu karavīriem. Tā rezultātā 20 indieši tika nosisti, un lai gan Indijas militārpersonas apgalvoja, ka cietušie ir arī otrā pusē, Ķīna to noliedza. Katra puse apgalvoja, ka sadursme notikusi uz tai piederošās zemes un otri nelikumīgi pārgājuši robežu.

Pēc incidenta un tam sekojošās asas retorikas iestājies relatīvs miers, bet "The Diplomat" vēsta par pazīmēm, ka situācija ir saspīlēta. Kāda Indijas amatpersona medijam "The Hindu" norādījusi, ka šī gada jūnija sākumā fiksēts maznozīmīgs abu pušu konflikts. Indijas bruņoto spēku pārstāvji šo apgalvojumu noraidījuši. Tikmēr neapstrīdama ir Ķīnas pieaugošā uzmanība reģiona militārajai stiprināšanai.

Siņdzjanas militārā rajona komandcentrs pēdējo mēnešu laikā saņēmis vairākas jauna tipa ieroču sistēmas – bruņutransportierus, vieglos tankus "ZTQ-15", pašgājējhaubices ar 122mm kalibra lielgabaliem un tālās darbības rādiusa raķešsistēmu "PHL-03", jaunāko ķīniešu zeme-gaiss pretraķešu sistēmu "HQ-17A", kā arī kādu īpaši augstas caurgājamības peldošu bruņutransportieri, kas īpaši pielāgots glābšanas operācijām kalnu apgabalos, kāda ir Galvanas ieleja. Ķīnas medijā "South China Morning Post" skaidrots, ka militāro uzlabojumu mērķis ir stiprināt atturēšanas spēkus, ņemot vērā Indijas radītos draudus.

Galvanas ieleja:

Ķīna un Indija reizi no reizes nonāk tuvu sadursmēm pierobežā reģionos, kuros konkrēta robežlīnija tā arī nav noteikta. Abas kodollielvalstis apgalvo, ka savstarpējos robežkonfliktos neviena lode nav izšauta jau vairāk nekā 40 gadu. Arī pērnajā incidentā visi indiešu karavīri ir nosisti.

Indija ilgstoši apsūdz Ķīnu tūkstošiem karavīru iesūtīšanā indiešu administrētajā Ladākhas teritorijā esošajā Galvanas ielejā. Indija izvirzījusi pretenzijas, ka Ķīna kontrolējot ap 38 000 kvadrātkilometrus tās teritorijas. Robežstrīdus bez panākumiem abas valstis centušās risināt jau vairāk nekā trīs gadu desmitus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!