Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers izteicies, ka tuvākajā nākotnē neprognozē militāru uzbrukumu Taivānai no Ķīnas Tautas Republikas puses, raksta "Politico".

"Es negaidu, ka pret Taivānu, teiksim, [tuvāko] 10 gadu laikā tiks vērsts visaptverošs uzbrukums," intervijā sacīja Kisindžers.

Kisindžers atzīmēja, ka situācija Taivānas jautājuma kontekstā nav īpaši mainījusies, kopš viņš un prezidents Ričards Niksons nodibināja diplomātiskās saiknes ar Ķīnu 20. gadsimta 70. gados.

"Es uzskatu, ka Taivānas un Ķīnas galīgā apvienošana, vienas Ķīnas izveide ir Ķīnas politikas mērķis kā tas ir bijis kopš pašreizējā režīma izveidošanas," norādīja Kisindžers. Bijušais valsts sekretārs norādīja, ka, visdrīzāk, pašreizējā Pekinas nostāja Taivānas jautājumā būtu novērojama arī gadījumā, ja Ķīnā valdītu cits režīms.

Niksons pārsteidza pasauli, apmeklējot Ķīnu 1972. gada sākumā,. Viņš bija pirmais Amerikas prezidents, kas devās uz Ķīnu kopš Mao Dzeduns tur izveidoja komunistu valdību 1949. gadā. Pirms prezidenta vizītes Kisindžers - tobrīd būdams Niksona nacionālās drošības padomnieks - Ķīnā ieradās slepenās vizītes 1971. gadā.

Kisindžers šobrīd argumentē, ka Vašingtonas-Pekinas attiecības joprojām ir sarežģītas, jo īpaši ņemot vērā Ķīnas militāro spēku. "Kad es pirmo reizi devos uz Ķīnu, tā bija nabadzīga, vāja un ļoti noteikta valsts," viņš teica. “Tagad tā ir diezgan bagāta, diezgan spēcīga un joprojām diezgan noteikta valsts. Taču mūsu izaicinājums toreiz un mūsu izaicinājums tagad ir atrast attiecību modeli, kurā mēs varam konkurēt, nenovirzot situāciju līdz holokaustam. Un tas ir liels izaicinājums abiem vadītājiem [ASV un Ķīnas prezidentiem]."

Kisindžers piebilda: "Izaicinājums jebkurā konfliktā nav tas, kā jūs to sākat, bet gan tas, vai jūs zināt, kā to izbeigt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!