Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afgāņu amatpersonas atklājušas, ka Ķīna uz Afganistānas un Tadžikistānas robežas ar Kabulas piekrišanu grasās būvēt bāzi. Tikmēr Ķīnas amatpersonas šos apgalvojumus turpina noliegt, bet afgāņi no teiktā neatkāpjas, raksta "Eurasia Net".

Afganistānas puse pirmoreiz par bāzes celtniecības plāniem Badahšanā paziņoja janvāra sākumā, taču jau 25. janvārī Ķīnas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Vu Kians speciāli sasauktā preses konferencē noliedza Ķīnas iesaisti šādās iecerēs, to nodēvējot par nepamatu.

Tomēr jau drīz pēc Ķīnas paustā nolieguma vairākas afgāņu amatpersonas pat atklāja atsevišķas detaļas par plānoto bāzi. "Kā Afganistānas aizsardzības ministrijas pārstāvis es varu atkārtoti apstiprināt, ka mēs ar Ķīnas Aizsardzības ministriju esam vienojušies par militāras bāzes būvniecību kalnu kājnieku vienībai Badahšanas provincē. Tomēr es nevaru atklāt, kad būvniecība sāksies," medijam "Fergana News" norādījis ģenerālis Davlats Vaziri.

Cita ministrijas amatpersona Muhamads Radmaniš medijam atklājis, ka Ķīna pati piedāvājusi uzbūvēt šo bāzi, turklāt arī apņēmusies segt visas ar to saistītās izmaksas.

Ķīnas militārā klātesamībā ģeogrāfiski nomaļajā Badahšanā neizpaliks arī bez kaimiņvalsts Tadžikistānas akcepta. Lai gan Ķīnai ar Afganistānu ir kopēja robeža, ceļu šajā ļoti kalnainajā reģionā nav, un tādēļ ķīniešu karavīriem nokļūšanai tajā jāšķērso Tadžikistāna.

Reģiona galējā austrumu ciema Bazai Gonbadas (kartē) amatpersona "Fergana News" atklājusi, ka ķīniešu karavīri jau patlaban regulāri apmeklē etnisko kirgīzu apdzīvoto ciematu divas trīs reizes mēnesī. Militārpersonas nakšņojot vietējā skolas ēkā, dažkārt bērniem iedod saldumus un maizi, bet sarunās neielaižoties. Arī viņi ieceļojot caur Tadžikistānu. Pērnruden aģentūras AFP žurnālistam kāds reģiona pārstāvis atklāja, ka Ķīnas un Afganistānas armijas pārstāvji pagājušajā vasarā pirmoreiz ieradušies kopā ar automašīnām, pie kurām plīvojuši Ķīnas karodziņi, raksta "Eurasia Net".

Medijs norāda, ka pagaidām atvērts ir jautājums, kā uz šo notikumu attīstību reaģēs Krievija. Līdz šim tā esot bijusi "nervoza" attiecībā uz aizvien lielāko Ķīnas un Tadžikistānas militāro sadarbību. Savukārt ziņas par bāzes tapšanu oficiāli vēl nav komentētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!