Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas galvenās politiskās un ekonomiskās stutētājas – Ķīna un Krievija – Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sēdē apsūdzējušas ASV par saspīlējuma palielināšanu Korejas pussalā, un aicinājušas samazināt sankcijas pret totalitāro valsti, raksta "Al Jazeera".

Džans Juns, Ķīnas vēstnieks ANO, mudināja Vašingtonu rīkoties un lūdza tās atcelt sankcijas pret Phenjanu. "Ir daudzas lietas, ko ASV var darīt, piemēram, atvieglot sankcijas [Ziemeļkorejai] noteiktos sektoros un izbeigt kopīgas militārās mācības [ar Dienvidkoreju]. Galvenais ir rīkoties, nevis tikai runāt par gatavību dialogam bez priekšnosacījumiem," sacīja Džans.

Arī Krievijas vēstnieka ANO vietniece Anna Evstignejeva aicināja atcelt sankcijas pret Kima Čenuna vadīto valsti. Ziemeļkorejai ir vajadzīga lielāka humānā palīdzība, un Rietumiem vajadzētu beigt vainot Phenjanu spriedzē, viņa sacīja.

Maija izskaņā Ķīna un Krievija izmantoja savas veto tiesības, lai bloķētu stingrākas ANO sankcijas pret Phenjanu.

Aizvadīto dienu laikā ASV un to sabiedrotās brīdinājušas, ka Ziemeļkoreja drīzumā varētu veikt kodolizmēģinājumu. Vašingtona ir brīdinājusi Ziemeļkoreju, ka šāda testa gadījumā Phenjana var rēķināties ar stingru pretreakciju, vienlaicīgi norādot, ka visus aktuālos jautājumus labprātāk risinātu diplomātiskā ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!