Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas divas galvenās politiskās un ekonomiskās sabiedrotās – Ķīna un Krievija – izmantojušas savas veto tiesības, lai bloķētu stingrākas Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sankcijas pret Phenjanu, raksta "Al Jazeera".

Balsojumā ANO Drošības padomē, kurā kopumā ir 15 dalībvalstu, Ķīna un Krievija bija vienīgās, kas neatbalstīja sankciju pastiprināšanu. Rezolūciju, par kuru notika balsojums, bija sagatavojušas ASV.

Rezolūcija paredzēja aizliegt tabakas un naftas eksportu uz Ziemeļkoreju. Tās apstiprināšana melnajā sarakstā būtu iekļāvusi arī hakeru grupējumu "Lazarus", kas, pēc ASV domām, ir saistīts ar Ziemeļkoreju.

ANO Drošības padome noteica sankcijas Phenjanai pēc Ziemeļkorejas pirmā kodolizmēģinājuma 2006.gadā un gadu gaitā pastiprināja tās kopumā 10 rezolūcijās, kuru mērķis bija ierobežot tās kodolprogrammas un ballistisko raķešu programmas attīstību.

Šogad vien Ziemeļkoreja kopumā veikusi 23 raķešu palaišanas testus, trīs no tiem nepilnas stundas laikā trešdienas rītā.

ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda šo balsojumu raksturoja kā "vilšanās dienu" padomei. Viņa sacīja, ka Vašingtona ir secinājusi, ka Ziemeļkoreja šogad ir veikusi sešus starpkontinentālo ballistisko raķešu testus un "aktīvi gatavojas veikt kodolizmēģinājumu". Lielbritānijas, Francijas un Dienvidkorejas sūtņi pauda līdzīgas bažas. Phenjana pēdējo reizi kodolizmēģinājumu veica 2017. gadā.

Pēc veto uzlikšanas rezolūcijas pieņemšanai Ķīna un Krievija paziņoja, ka ASV ir jāuzlabo dialogs ar Ziemeļkoreju, nevis jāizvēlas ieviest lielākas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!