Cenšoties uzlabot arvien negatīvāko attieksmi pret Ķīnu Amerikas Savienotajās Valstīs, kāda augsta Ķīnas amatpersona trešdien izteicās, ka valsts straujā attīstība piedāvā labas iespējas, nevis rada draudus pasaulei, informē ārvalstu mediji.
Valsts padomnieks Tans Dzjasjuaņs savā runā ieteica amerikāņiem “nepolitizēt” un “nekļūt emocionāliem” saistībā ar tirdzniecības jautājumiem. Viņš arī teica, ka Pekina uzlabos intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un apsolīja sadarboties ar Vašingtonu, lai veicinātu mieru pasaulē, raksta Reuters.

Tans, kurš nesen bija devies vizītē pie Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira kā Ķīnas prezidenta Hu Dzintao sūtnis, paredz, ka drīzumā mierīgā ceļā tiks apvienota arī Korejas pussala.

Eksperti uzskata, ka viņa izteikumi pasākumā, ko rīkoja Nacionālā Komiteja ASV - Ķīnas attiecību jautājumos un ASV – Ķīnas Biznesa padome, nedeva lielus panākumus, taču tas bija acīmredzams mēģinājums parādīt Pekinu labdabīgā gaisotnē.

Negatīvā attieksme pret Ķīnu visvairāk jūtama ASV kongresā, kura dalībnieki bažījas par Ķīnas arvien pieaugošo ekonomisko varu, arvien lielāko tirdzniecības bilanci ar ASV un attīstību militārā jomā.

“Ķīnas izaugsme ir jaunas iespējas, nevis drauds pasaulei. Tā kļūst par vienotības veicinātāju starptautiskajā sabiedrībā,” teica Tans.

Ķīna pašlaik ir ASV trešais lielākais tirdzniecības partneris un visātrāk augošais eksporta tirgus. Tans stāsta, ka, visticamāk, varētu rasties arī nesaskaņas, taču abām pusēm ir jārisina savas problēmas ar konsultāciju palīdzību un jāmeklē kompromiss, kurā uzvarētājas būs abas puses.

“Tirdzniecības jautājumu politizēšana vai pārlieka emocionalitāte nav pareizākais risinājums,” viņš teica.

Tans ir ieradies Vašingtonā, lai veiktu sagatavošanas pasākumus pirms nākamajā gadā paredzētās prezidenta Hu vizītes ASV. Trešdien viņš tikās ar valsts sekretāri Kondolīzu Raisu, un viņu darba kārtībā bija iekļauti tādi jautājumi kā tirdzniecība, dalība Pasaules Tirdzniecības organizācijā, attiecības ar Taivānu un ceturtais sešu pušu sarunu posms par Ziemeļkorejas kodolprogrammām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!