Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivānas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pilnīgu Ķīnas iebrukumu Taivānā ar karaspēka izkāpšanu un ostu un lidostu ieņemšanu būtu ļoti grūti īstenot, jo Ķīnai varētu rasties problēmas ar karaspēka dislocēšanu un efektīvu spēku pastiprināšanu vajadzīgajos brīžos, raksta "Al Jazeera".

Ziņojumā likumdevējiem Taivānas Aizsardzības ministrija norādīja, ka Ķīnas transporta jauda pašlaik ir ierobežota un Pekina nespēs dislocēt visus savus spēkus vienā piegājienā.

Ķīnas loģistikas sistēma arī saskaras ar izaicinājumiem, jo jebkuri desanta spēki būtu jāapgādā ar ieročiem, pārtiku un medikamentiem pāri Taivānas šaurumam, kas atdala Taivānu un kontinentālo Ķīnu, piebilsts ziņojumā.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un kopš 2016. gada, kad Taivānas prezidentes amatā stājās Cai Inveņa, notikuši vairāki incidenti, kuros Ķīnas iznīcinātāji un karakuģi nonāk netālu no Taivānas vai arī dodas cauri Taivānas šaurumam. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu.

Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

"Valsts [Taivānas] bruņotie spēki stingri aizstāv ostas un lidostas, un tās nebūs viegli ieņemt īsā laikā. Desanta operācijas saskarsies ar ārkārtīgi lieliem riskiem,” teikts ministrijas ziņojumā.

Ķīnai būtu arī jāpatur daļa no saviem spēkiem rezervē, lai novērstu ārvalstu spēku pievienošanos Taivānai, un rūpīgi jāuzrauga citi nestabili Ķīnas robežas apgabali, piemēram, ar Indiju un Dienvidķīnas jūru, norādīja ministrija.

"ASV un Japānas militārās bāzes atrodas tuvu Taivānai, un jebkurš Ķīnas komunistu uzbrukums noteikti tiktu rūpīgi uzraudzīts, kā arī [Ķīnai] būtu jārezervē spēki, lai novērstu ārvalstu militāro iejaukšanos," teikts paziņojumā. "Ir grūti koncentrēt visus spēkus cīņai ar Taivānu," ziņojumā sacīja Taivānas Aizsardzības ministrija.

Eksperti gan saka, ka Ķīnas rīcībā ir arī citi instrumenti, lai pakļautu Taivānu, tostarp blokāde un arī raķešu uzbrukumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!