Foto: EPA/Scanpix/LETA

Taivānas prezidente Cai Inveņa izteikusies, ka "Ķīnai jāpieņem realitāte un jāpārskata sava pašreizējā politika" pret valsti, kuru Pekina uzskata par daļu savas teritorijas, raksta "The Guardian".

Inveņa sestdien tika pārvēlēta Taivānas prezidentes amatā. "Mēs ceram, ka Ķīna spēs pilnībā saprast viedokli un gribu, kādu parādīja Taivānas iedzīvotāji šajās [prezidenta] vēlēšanās un pārskatīs savu pašreizējo politiku," izteicās Taivānas līdere.

Viņa teica, ka nesen notikušās prezidenta vēlēšanas ir "ļoti spēcīgs ziņojums no Taivānas iedzīvotājiem. "Viņiem [Taivānas iedzīvotājiem] nepatīk ideja, ka viņiem visu laiku draud (..) Mēs esam pelnījuši cieņu no Ķīnas," norādīja Inveņa.

Šie Inveņas komentārī izskanējuši dažas dienas pēc tam, kad Ķīnas augstākais diplomāts norādīja, ka Taivānas un Ķīnas apvienošana ir "vēsturiska neizbēgamība". Pekina jau iepriekš vēstījusi, ka Taivāna agri vai vēlu nonāks Ķīnas sastāvā, un ka to varētu panākt ar jebkādiem līdzekļiem, tostarp militāriem.

Trīs desmitgades Taivānā valdīja nacionālistiskā partija "Kuomintang", kas pārcēlās uz salu 1949. gadā pēc kapitulācijas komunistiem. Šobrīd Taivāna ir demokrātiska valsts ar daudzpartiju sistēmu. Tās politiskā iekārta ir pilnībā atdalīta no Ķīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!