Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna un Krievija otrdien veica kopīgu gaisa patruļu, šķērsojot Japānas un Austrumķīnas jūru, kas pamudinājis Dienvidkoreju un Japānu steidzīgi sagatavot savus iznīcinātājus, ziņo aģentūra "Reuters".

Ķīnas Aizsardzības ministrija komentēja, ka patruļa ir daļa no abu valstu ikgadējās militārās sadarbības plāna.

Dienvidkoreja, pēc tam, kad četri Krievijas un četri Ķīnas lidaparāti ielidoja tās pretgaisa aizsardzības zonā Korejas pussalas dienvidos un austrumos, steidzīgi sagatavojusi savus iznīcinātājus lidošanas gatavībā, paziņojušas valsts militārpersonas.

Japāna savus iznīcinātājus sagatavojusi pēc apstiprinājuma, ka divi Krievijas bumbvedēji pievienojās diviem Ķīnas bumbvedējiem lidojumā pār Japānas jūru, veicot lidojumu līdz pat Austrumķīnas jūrai. Bumbvedējiem pievienojušies arī divi Pekinas iznīcinātāji.

Arī iepriekšējā Pekinas kopīgajā gaisa patruļā ar Maskavu, kas norisinājās aizvadītā gada novembrī, Dienvidkoreja steidzīgi gatavoja savus iznīcinātājus. Pagājušajā gadā Ķīnas H-6K bumbvedējs un Krievijas TU-95 kopā ar SU-35 iznīcinātājiem ielidoja Dienvidkorejas pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonā.

Arī Tokija sagatavoja iznīcinātājus, kad Ķīnas bumbvedēji un divi Krievijas droni lidoja pār Japānas jūru.

Kopīgās gaisa patruļas abas sabiedrotās valstis uzsāka pirms Krievija iebruka Ukrainā un Kremlis ar Pekinu noslēdza savu "bezlimita" partnerību. Šādas kopīgas militāras mācības ir rezultāts ilgstošai divpusēju attiecību paplašināšanai, kas balstās uz kopīgu sāncensi – ASV un citām militārajām aliansēm, skaidro aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!