Foto: AP/Scanpix/LETA

Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu paziņojis, ka gatavojas iespējamam konfliktam starp Taipeju un Ķīnu 2027. gadā, raksta "The Guardian".

Vu sacīja: "Mēs ļoti nopietni uztveram Ķīnas militāros draudus (..) Es domāju, ka 2027. gads ir tas gads, kurš mums jāuztver nopietni."

ASV izlūkdienesti iepriekš pauduši, ka Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins ir devis rīkojumu valsts militārpersonām līdz 2027.gadam būt gatavām Taivānas anektēšanai.

Dažas ASV amatpersonas uzskata, ka konflikts var notikt vēl ātrāk. Janvārī ģenerālis Maiks Minihans, bijušais ASV Indo-Klusā okeāna pavēlniecības komandiera vietnieks, sacīja, ka, viņaprāt, konflikts par Taivānu varētu notikt jau 2025. gadā.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un nav izslēgusi spēka pielietošanu, lai iegūtu kontroli pār Taipeju. Pēdējo nedēļu un mēnešu laikā Pekina, līdzās agresīvai retorikai, organizējusi plašas militārās mācības Taivānas tuvumā. Kopš viņa nākšanas pie varas 2012. gadā Sji ir uzsvēris, ka Taivānas jautājumu "nevar nodot no paaudzes paaudzei".

Vu intervijā salīdzināja Ķīnu un Krieviju, sakot, ka pasaule pagātnē nav nopietni uztvērusi Krievijas agresīvo nostāju. Viņš sacīja: "Mēs neapturējām Krieviju no Krimas pārņemšanas. Un krievi bija iedrošināti iet uz priekšu un uzsākt karu pret Ukrainu."

"Mēs neapturējām Ķīnu no valsts drošības likuma ieviešanas Honkongā. Un cilvēki jautāja: vai Taivāna būs nākamā? Tagad Taivāna izjūt visu šo spiedienu," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!