Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas ārlietu viceministrs Le Jučens sestdien noraidījis NATO paplašināšanos uz austrumiem un kritizējis sankcijas, ko rietumvalstis noteikušas pret Krieviju, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā.

Viņš arī paziņojis, ka Ukrainas kara cēloņi meklējami "aukstā kara mentalitātē un spēka politikā".

Pēc Le vārdiem, ja NATO paplašināšanās uz austrumiem turpināsies, alianse pietuvošoties "Maskavas priekšpilsētām, kur raķete var sasniegt Kremli septiņās astoņās minūtēs".

"Iedzīt stūrī lielu valsti, īpaši ja tā ir kodolvalsts, - tam var būt tik briesmīgas sekas, ka par to negribētos pat domāt," izteicies Ķīnas ārlietu ministra vietnieks.

Viņš arī paudis sapratni par Krievijas prezidenta Vladimira Putina pausto nostāju, ka Ziemļatlantijas aliansei būtu bijis jābeidz pastāvēt un "jāpaliek vēsturē tāpat kā Varšavas paktam".

"Taču NATO neizjuka, bet nostiprinājās, paplašinājās un veica militāru iejaukšanos tādās valstīs, kā Dienvidslāvija, Irāka, Sīrija un Afganistāna," paziņojis Le. "Bija jau labi paredzams, ko var sagaidīt, turpinot šo ceļu, un krīze Ukrainā ir skarbs brīdinājums."

Kā izteicies viceministrs, Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins piektdien sarunās ar ASV prezidentu Džo Baidenu aicinājis Ukrainas konfliktā iesaistītās puses "apliecināt politisko gribu un uzturēt dialogu". Pēc viņa sacītā, arī ASV un NATO jāiesaistās dialogā ar Krieviju, "pievēršoties Ukrainas krīzes būtībai un palīdzot mazināt gan Krievijas, gan Ukrainas bažas par drošību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!