Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sarunā ar Ķīnas ārlietu ministru Vangu Ji pārrunāja Krievijas iebrukumu Ukrainā un draudus, ko tas rada pasaules drošībai un ekonomiskajai stabilitātei, informē medijs "Reuters".

Blinkens ar Ķīnas kolēģiem pārrunāja nepieciešamību uzturēt atklātu komunikāciju un ASV un Ķīnas attiecības veidot atbildīgi. ASV vairākkārt ir uzsvērušas nepieciešamību uzturēt un saglabāt atvērtus sakarus starp abām valstīm, bet nesen arī signalizēja par reakciju, kas sagaidāma, ja Pekina atbalstītu Maskavas agresiju.

Sarunā Blinkens pārrunāja arī Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu radītos draudus globālajai drošībai un ekonomiskajai stabilitātei, raksta "Reuters".

Savukārt Ķīnas ārlietu ministrs norādīja, ka ASV būtu jāpārstāj apspiest Ķīnu un jāizvairās no šķēršļu radīšanas attiecībām. Vangs pirmdienas telefonsarunā ar Blinkenu arī sacīja, ka eksporta kontrole, ko Vašingtona uzlikusi Ķīnai, nopietni kaitējusi tās likumīgajām tiesībām un tā ir jānovērš, vēsta "Reuters".

Aizvadītajā nedēļā prezidents Džo Baidens sacīja, ka ASV nemeklē konfliktu ar Ķīnu, un prezidents Sji Dzjiņpins norādīja, ka Ķīna ir gatava sadarboties, lai rastu veidus, kā atrast abām pusēm izdevīgu kompromisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!