Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas ārlietu ministrs Vangs Ji nosaucis ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizīti Taivānā par "maniakālu, bezatbildīgu un iracionālu", raksta britu raidsabiedrība BBC.

Pelosi trešdien aizvadīja vizīti Taivānā, kur tikās ar tās amatpersonām un apliecināja ASV atbalstu Taipejai.

Ķīna, kura uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas, bija ļoti sadusmota par šo Pelosi vizīti, kritizējot to gan ar asu retoriku, gan uzsākot plašas militārās mācības reģionā ap Taivānu. ASV oficiāli neatzīst Taivānu, taču tās uztur spēcīgas attiecības ar salu, kas ietver ieroču pārdošanu, lai tā varētu sevi aizstāvēt.

Vangs sacīja, ka viņa valsts ir darījusi visu iespējamo, lai izvairītos no krīzes, taču tā "nevar pieļaut, ka tiek aizskartas tās galvenās intereses".

Viņa komentāri izskanēja pēc tam, kad Dienvidaustrumāzijas valstu ārlietu ministri iepriekš bija brīdinājuši, ka pieaugošā spriedze saistībā ar Taivānu var izraisīt atklātu konfliktu reģionā. Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) paziņojumā iekļauts aicinājums ievērot maksimālu savaldību un mudināts atturēties no jebkādām provokatīvām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!