Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ir apsolījis pārveidot valsts armiju par "Lielo tērauda mūri", kas spēj aizsargāt Pekinas intereses ārvalstīs, vienlaikus uzsverot arī lielākas iekšējās stabilitātes un drošības nepieciešamību, raksta "Al Jazeera".

Sji izteikumi izskanēja viņa noslēguma runā Nacionālajā Tautas kongresā, Ķīnas parlamentā, kur pagājušajā nedēļā viņš ieguva vienprātīgu atbalstu bezprecedenta trešajam pilnvaru termiņam valsts vadoņa krēslā.

Prezidents runāja par vairākiem izaicinājumiem, ar kuriem šobrīd saskaras Ķīna, tostarp ekonomiskās attīstības palēnināšanos un attiecību sarežģīšanos ar Rietumiem, it sevišķi ASV.

"Drošība ir attīstības pamats, savukārt stabilitāte ir labklājības priekšnoteikums," Sji sacīja 3000 delegātu apmeklētā sanāksmē. Viņš arī uzsvēra nepieciešamību pēc uzlabotas "valsts drošības sistēmas", uzlabotas "sociālās pārvaldības sistēmas" un "Ķīnas jaunā attīstības modeļa ar jaunu drošības arhitektūru" saglabāšanas.

Ķīna šobrīd atrodas masveida militārās modernizācijas kampaņas vidū, kas spēs "efektīvi aizsargāt valsts suverenitāti, drošību un attīstības intereses", kad tā beigsies 2035. gadā. Kad šis process būs noslēdzies, Ķīnas spēki kļūs par "Lielo tērauda mūri", izteicās Sji.

Sji savā pirmdienas runā pieminēja arī Taivānu, aicinot izbeigt "Taivānas neatkarības separātistu aktivitātes", kā arī "ārēju iejaukšanos", ar to, domājams, atsaucoties uz ASV, kas ir Taipejas galvenā politiskā un arī militārā sabiedrotā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!