Foto: AP/Scanpix
Pēc 15 dienu ilgas misijas kosmosā trešdien uz Zemes atgriezusies kapsula ar trīs ķīniešu kosmonautiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valsts televīzija translēja kapsulas nosēšanos pļavā Iekšējās Mongolijas reģionā ap 8:07 pēc vietējā laika. Aptuveni pēc pusotras stundas no kapsulas iznāca astronautu komanda ar komandieri Nie Haišengu priekšgalā. Viņam sekoja Ķīnas otrā kosmonaute sieviete Vanga Japinga un Žangs Siņguangs.

Pirms nākt ārā no kapsulas kosmonautiem bija nepieciešams laiks, lai pierastu pie Zemes gravitācijas, skaidro Ķīnas mediji.


Astronauti ar kosmisko kapsulu "Shenzhou-10" no Zemes pacēlās 11. jūnijā. Kosmosā tā veiksmīgi savienojās ar eksperimentālo kosmisko laboratoriju "Tiangong-1". Ķīnas otrā sieviete kosmonaute Vanga Japinga no kosmosa pirmo reizi Ķīnas vēsturē pasniedza lekciju skolēniem uz Zemes.

Šī bija Ķīnas piektā un garākā cilvēku kosmiskā misija.

"Shenzhou-10" misija ir nākamais solis pretī Ķīnas mērķim galu galā kosmosā nogādāt pastāvīgu kosmisko staciju, norāda BBC. "Taingong-1" ir izmēģinājuma stacija, kas kosmosā nogādāta 2011. gadā, lai izmēģinātu tuvināšanās un savienošanās tehnoloģijas ar kosmiskajiem kuģiem.

2012. gada jūnijā komiskajā modulī gandrīz 10 dienas pavadīja kapsulas "Shenzhou-9" komanda, kurā bija Ķīnas pirmā sieviete astronaute Liu Janga. 

Ķīna līdz desmitgades mijai cer kosmosā palaist pilnvērtīgu pastāvīgo kosmisko staciju. Tā sastāvēs no vairākiem modeļiem un būs aptuveni 60 tonnu smaga.

Līdzīgi kā Starptautiskajā Kosmiskajā stacijā (SKS), arī Ķīnas nākamajā kosmosa mītnē cilvēki varēs uzturēties ilgu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!