Ķīnas eksporta rādītāji sasnieguši lielāku samazinājumu desmit gadu laikā, otrdien vēsta BBC.

Decembrī eksports samazinājies par 2,8%, salīdzinot ar pagājušā gada rādītājiem, kas ir vēl lielāks kritums, nekā eksporta samazināšanās par 2,2% novembrī.

Jaunākie dati liecina par nopietnu tirdzniecības apjomu kritumu, kas jau izraisīja rūpnīcu slēgšanas un darbinieku masveida atlaišanas vilni valstī.

Ķīnas komunistu vadība pauž bažas par sociālo nemieru uzliesmojumiem līdz ar ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanos.

Taču vairāk nekā jebkura cita Āzijas valsts Ķīnas ekonomika paļaujas uz iekšējā tirgus pieprasījumu pēc precēm un pakalpojumiem.

Tikai 30% ekonomiskās aktivitātes Ķīnā balstās uz eksportu, kas liecina, ka eksporta kritums ietekmē mazāk par trešdaļu valsts ekonomikas sektora.

Decembrī bija vērojams arī importa kritums par 21,3%, kas ir lielāks par 17,9% samazinājumu novembrī.

Ķīnas eksporta vērtība decembrī veidoja 111,2 miljardus dolāru (58,27 miljardus latu), bet imports - 72,2 miljardus dolāru (37,83 miljardus latu). Tādējādi valstī bija pozitīvā tirdzniecības bilance 39 miljardu dolāru (20,44 miljardu latu) vērtībā.

Vairāk nekā pusi Ķīnas eksporta veido preces, kas vienkārši tiek montētas valstī no komponentiem, kas ievesti no ārzemēm. Kad samazinās eksports, samazinās arī pieprasījums pēc šiem komponentiem, kas var izskaidrot importa rādītāju kritumu.

Kamēr lielākās pasaules ekonomikas Japāna, ASV un Eiropa jau atrodas recesijā, tiek pieļauts, ka arī Ķīnas ekonomiku, kas ir ļoti atkarīga no tirdzniecības, šogad sagaida spēcīgi triecieni.

Pasaules Bankas prognozes par Ķīnas iekšzemes kopprodukta pieaugumu par 7,5% šogad varētu būt zemākais rādītājs kopš 1990. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!