Foto: AP/Scanpix/LETA
Filipīnu prezidents Ferdinands Markoss jaunākais ir paziņojis, ka viņa valsts militārpersonām steidzami jākoncentrējas uz teritoriālās integritātes aizsardzību, palielinoties strīdiem starp Manilu un Ķīnu, raksta "Al Jazeera".

Markoss šos komentārus izteica runā saviem bruņotajiem spēkiem tikai dažas nedēļas pēc tam, kad viņš izsauca Ķīnas vēstnieku uz pārrunām, lai protestētu pret Ķīnas krasta apsardzes militārā līmeņa lāzera izmantošanu, kas uz īsu brīdi padarīja aklus Filipīnu patruļkuģa apkalpes locekļus Dienvidķīnas jūrā.

"Es saku, ka jūsu misija bruņotajos spēkos ir mainījusies," Markoss pirmdien vēlu sacīja karavīriem. "Daudzus, daudzus gadus mēs varējām uzturēt šo mieru un saglabāt šo sapratni ar visiem mūsu kaimiņiem. Tagad lietas ir sākušas mainīties, un mums ir attiecīgi jāpielāgojas," viņš teica.

Prezidents sacīja, ka viņa valsts robežas tiek apšaubītas, "un notiek daudzas lietas, tāpēc gaisa spēkiem ir ļoti liela misija pilnībā nodrošināt Filipīnu drošību". Viņš arī minēja "konkurences saasināšanos starp lielvarām", ar to, visticamāk, domājot Ķīnu un ASV.

Lai gan savā runā viņš nesniedza konkrētu informāciju un neminēja Ķīnu vārdā, viņš uzsvēra, ka Filipīnu ārpolitika joprojām ir uzticīga mieram. Neskatoties uz to, ka Filipīnas ir salīdzinoši maza valsts, "mums joprojām ir jācīnās par katra filipīnieša tiesībām, jo Filipīnas ir suverēna valsts", viņš sacīja.

Prezidenta izteikumi izskanēja laikā, kad Filipīnu armija ir sākusi vairāk koncentrēties uz ārējo aizsardzību pēc gadu desmitiem ilgušiem iekšējiem konfliktiem, kuros iesaistītas musulmaņu un komunistu nemiernieku grupas.

Ķīna, Filipīnas, Vjetnama, Malaizija, Taivāna un Bruneja ir iesaistījušās arvien saspringtākā teritoriālā strīdā Dienvidķīnas jūrā, kur ASV flotes kuģi un iznīcinātāji ir veikuši patruļas, lai veicinātu pārvietošanās brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!