Foto: EPA/Scanpix/LETA

Hakeri, kuri saistīti ar Ķīnas valdību iefiltrējušies Vatikāna datortīklos, tostarp iekļuvuši Romas katoļu baznīcas Honkongas pārstāvja datorsistēmās, atsaucoties uz ASV kiberdrošības kompānijas "Recorded Future" trešdien paustu paziņojumu, raksta "Reuters".

Kompānija, kas praktizē valsts sponsorētu hakeru uzbrukumu novērošanu un cīņu pret tiem, norādījusi, ka uzbrukumi sākušies maijā, kad bija plānotas Ķīnas un Vatikāna sarunas par 2018. gada līguma atjaunošanu. Šajā līgumā abas puses stabilizēja un formalizēja savas attiecības.

Uzbrukumos viens no galvenajiem mērķiem bijis Honkongas diacēzes datortīkls un saziņas kanāli starp to un Vatikānu. Vatikāna misija autonomijā tiek uzskatīta par faktisko Vatikāna pārstāvi Ķīnā. "Recorded Future" norāda, ka uzbrukumos izmantotas tās pašas metodes, kādas fiksētas arī iepriekš Ķīnas atbalstītu hakeru grupējumu uzbrukumu laikā.

Ne Ķīnas Ārlietu ministrija, ne Vatikāna vai Honkongas diacēzes pārstāvji pagaidām incidentu nav komentējusi. Līdz šim Ķīnas amatpersonas noliegušas jebkādu valsts atbalstītu hakeru grupējumu pastāvēšanu un oficiāli sankcionētus uzbrukumus, bet uzsvērusi, ka pati ir cietušais no šāda veida uzbrukumiem.

Ķīnas un Vatikāna pārstāvji šogad jau tikās, un bija plānotas turpmākas abu pušu pārstāvju tikšanās, kuras pagaidām atliktas pandēmijas dēļ. Paredzams, ka to laikā, iespējams, šī gada septembrī tiks pagarināta divu gadu atļauja Romas katoļu baznīcas darbībai Ķīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!