Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jauna tipa Ķīnas kaujas drons, kas pēc valdības teiktā spēj pārvadāt smagu ieroču kravu, riņķojis ap Taivānu, atsaucoties uz salas Aizsardzības ministrijas paziņojumu piektdien, vēsta aģentūra "Reuters".

Taivānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka 19 militārie lidaparāti pēdējās diennakts laikā ielidojuši salas pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonā (ADIZ).

Viens no šiem lidaparātiem bijis "TB-001" drons, kas aplidoja apkārt Taivānai, vispirms šķērsojot Baši kanālu, kas atdala salu no Filipīnām. Ministrijas publicētajā drona maršrutā redzams, ka lidaparāts nokļuvis arī Taivānas austrumos, pirms tas devies Ķīnas piekrastes virzienā.

Ķīnas plašsaziņas līdzekļi publicējuši foto ar raķetēm, kas novietotas zem drona spārniem. Medijos apgalvots, ka drons spēj veikt liela augstuma un attāluma misijas.

Neviens šāviens netika raidīts un Ķīnas lidaparāti ne reizi nav ielidojuši Taivānas gaisa telpā.

Salas ADIZ ir plašāka teritorija, ko Taivāna uzrauga un patrulē, lai dotu saviem spēkiem vairāk laika reaģēt uz draudiem.

Kopš pagājušā gada Ķīnas militārie lidaparāti regulāri šķērsojuši Taivānas šaurumu, kas ir kā neoficiāla barjera starp abām valstīm, lai gan Ķīna apgalvo, ka to neatzīst.

Šomēnes Ķīna rīkoja trīs dienu ilgas militārās apmācības Taivānas robežas tuvumā. Tās sekoja pēc Taivānas prezidentes Cai Inveņas tikšanās ar ASV Pārstāvju palātas republikāņu līderi Kevinu Makartiju.

Ķīna, kura Taivānu uzskata par daļu no savas teritorijas, pēdējo trīs gadu laikā ir palielinājusi militāro spiedienu ar mērķi piespiest Taipeju pieņemt Pekinas suverenitātes prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!