Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidentam Donaldam Trampam ir bankas konts Ķīnā, kā arī viņš meklējis iespējas iesaistīties tur biznesa projektos, ziņo laikraksts "The New York Times" (NYT).

Minēto kontu kontrolē Trampa uzņēmums "Trump International Managment" un laika posmā starp 2013. un 2015. gadu no šī konta Ķīnai maksāti vietējie nodokļi.

NYT rīcībā esošā informācija liecina, ka Ķīnai nodokļos no šī konta samaksāts 188 561 dolārs. Laikraksts iepriekš vēstīja, ka Tramps, kļūstot par prezidentu, 2016. un 2017. gadā ASV nodokļos samaksājis 750 dolārus.

Jāatzīmē, ka Tramps savos izteikumos ir ļoti kritisks pret Ķīnu un ir kritizējis arī ASV uzņēmumus, kas sadarbojas ar lielo austrumu valsti. Tramps arī uzsāka tirdzniecības karu ar Pekinu.

Augustā Tramps paziņoja par plāniem piedāvāt nodokļu atvieglojumus, lai ASV kompānijas pārceltu ražošanu prom no Ķīnas. Tāpat viņš draudēja atņemt valdības līgumus uzņēmumiem, kas turpinās izmantot Ķīnas darbaspēku.

Prezidents arī solīja radīt 10 miljonus darbavietu desmit mēnešu laikā un "pārtraukt paļaušanos uz Ķīnu".

Taču NYT rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš pats investējis vismaz 192 tūkstošus dolāru piecās kompānijās, kas izveidotas ar mērķi īstenot viesnīcu projektus Ķīnā. 2012. gadā atvērts viņa kompānijas birojs Šanhajā.

Kopš 2010. gada šie uzņēmumi uzrādījuši vismaz 97 400 dolāru izdevumus, kas ietver dažādus nelielus maksājumus un grāmatvedības izmaksas līdz pat pēdējām aktivitātēm 2018. gadā.

Konts tika izveidots ar mērķi pētīt potenciālos viesnīcu darījums Āzijā, publikāciju komentēja Trampa runasvīrs. "Trump Organisation" jurists Alans Gartens skaidro, ka nekādas biznesa aktivitātes saistībā ar šiem kontiem nav notikušas un kopš 2015. gada Šanhajas birojs esot neaktīvs.

ASV prezidentam ir biznesa intereses gan ASV, gan ārzemēs. Tās ietver golfa laukumus Skotijā un Īrijā, un luksusa viesnīcu ķēdi. NYT ziņo, ka Trampam ir konti Ķīnā, Lielbritānijā un Īrijā.

ASV 3. novembrī notiks prezidenta vēlēšanas, kurās Trampa sāncensis no Demokrātiskās partijas ir Džo Baidens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!