Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nākamajā nedēļā grasās apmeklēt Maskavu un tikties ar diktatoru Vladimiru Putinu, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Ziņas par iespējamo Sji vizīti Maskavā izskan laikā, kad Pekina nesen nākusi klajā ar savu "miera plānu" kara izbeigšanai Ukrainā. Rietumos šis plāns gan tiek uztverts ar skepsi, turklāt arvien vairāk izskan bažas, ka Ķīna līdzās diplomātiskajam atbalstam varētu Krievijai piegādāt arī ieročus.

Putins Sji uz Krieviju uzaicināja tiešsaistes sarunās pērnā gada izskaņā, Ķīnas līderis uz uzaicinājumu tolaik neatbildēja.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma Putins un Sji pirmo reizi satikās septembra vidū Samarkandā, kur notika Šanhajas sadarbības organizācijas valstu līderu samits. Tolaik Putins atzina, ka Ķīnai ir jautājumi un bažas par "Ukrainas krīzi" un piedāvāja tos šķetināt sarunās, atgādina raidsabiedrība BBC.

Februāra beigās ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss paziņoja, ka saskaņā ar ASV izlūkdienestu datiem Pekina apsver iespējamu ieroču piegādi Krievijai, bet gala lēmums vēl neesot pieņemts.

Sji uz to norādīja, ka Pekina nepiegādā bruņojumu nevienai no karā iesaistītajām pusēm.

Kopš kļūšanas par Ķīnas līderi Sji ar Putinu ir ticies 39 reizes, liecina "Reuters" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!