Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins Āzijas augstākā līmeņa drošības jautājumu samita laikā Singapūrā norādīja, ka Ķīnas militārās aktivitātes ap Taivānu ir "provokatīvas un destabilizējošas," vēsta medijs "Al Jazeera".

Ostins sacīja, ka ASV būs līdzās saviem sabiedrotajiem un partneriem Āzijas un Klusā okeāna reģionā, apsūdzot Ķīnu "provokatīvās un destabilizējošās" militārās darbībās Taivānas tuvumā.

Gandrīz stundu ilgā runā Singapūrā Ostins sacīja, ka ASV ievēros "uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību" un darbosies tā, lai reģionā saglabātu, mieru un stabilitāti, uzsverot, ka Vašingtonas politika saistībā ar Taivānu nav mainījusies. "Bet diemžēl nešķiet, ka tas pats attiecas uz Ķīnas Tautas Republiku (ĶTR). ĶTR darbības apdraud mieru un stabilitāti," Ostins norādīja.

Ostina komentāri izskanēja dienu pēc viņa tikšanās ar Ķīnas aizsardzības ministru Vei Fenhi, kurā Pekinas pārstāvis atkārtoti apliecināja Ķīnas gatavību uzsākt karu, lai neļautu Taivānai pasludināt neatkarību.

ASV aizsardzības sekretārs atkārtoti pauda bažas par Pekinas arvien agresīvāko pieeju Austrumķīnas jūrā un Dienvidķīnas jūrā – teritorijās, kur Pekina, pēc viņa teiktā, ir "nepiekāpīgāka un agresīvāka". Viņš uzsvēra, ka ASV saglabās savu "aktīvo klātbūtni" visā Āzijas Klusā okeāna reģionā. "Mēs netiecamies pēc konfrontācijas vai konflikta un nemeklējam jaunu Auksto karu, kas sašķeļ naidīgos blokos, bet mēs aizstāvēsim savas intereses," skaidroja Ostins.

Pēdējos gados Pekina ir palielinājusi militārās aktivitātes ap Taivānu, regulāri sūtot militāras vienības salas gaisa aizsardzības zonā. Maijā Taivānas gaisa telpā ielidoja 30 Ķīnas lidmašīnas, kas bija lielākais skaits kopš Janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!