Foto: EPA/Scanpix/LETA

Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu izteicies, ka Ķīna palielina savu militāro gatavību pārņemt salu, raksta aģentūra "Reuters".

"Skatoties uz ilgtermiņa tendencēm, šķiet, ka Ķīna pakāpeniski palielina savu militāro gatavību, īpaši gaisa telpā vai pie ūdeņiem netālu no Taivānas," teica Vu. "Tas, ko tagad dara Ķīna, ir gatavības palielināšanas turpināšana, lai atrisinātu Taivānas jautājumu," viņš piebilda, norādot, ka draudi palielinās.

Taivānas Aizsardzības ministrija jūnijā ziņoja par astoņiem incidentiem, kas saistīti ar Ķīnas militāro lidmašīnu nonākšanu tās pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonā. Taivānas iznīcinātāju piloti izteica radio brīdinājumus Ķīnas lidaparātiem, lai padzītu tos no salas gaisa telpas.

Vu gan norādīja, ka šāda veida incidenti jūnijā notikuši "gandrīz katru dienu" un bijuši daudz biežāki nekā atklājusi valdība. Viņš arī ziņoja, ka Ķīna veikusi vairākus "simulētus" uzbrukumus pret Taivānu.

Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu tās sastāvdaļu un pēdējos gados aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tāpat Ķīna nav izslēgusi militāra spēka pielietošanu, lai novērstu salas centienus kļūt par neatkarīgu valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!