Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas parlaments apstiprinājis plānus mainīt Honkongas vēlēšanu sistēmu, ieviešot mehānismus, ar kuru palīdzību pārbaudīt politiķu lojalitāti Pekinai, raksta aģentūra "Reuters".

Plānotās izmaiņas ir Pekinas mēģinājums vēl vairāk palielināt savu ietekmi pār Honkongu, kurā vairākus gadus pastāvēja lielākas brīvības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Tiks izveidots jauns mehānisms kandidātu pārbaudei un vēlēšanu uzvarētāju uzvedības pārbaudei, lai pārliecinātos, ka Honkongu pārvalda tikai tie, kurus uzskata par patriotiem.

Honkongas kontinentālo un konstitucionālo lietu sekretārs Ēriks Tsangs patriotismu ir definējis kā "pilnīgu mīlestību" pret Ķīnu, tostarp Ķīnas Komunistiskās partijas vadību.

Honkongu 2019. gadā pārņēma plaša prodemokātisku protestu kustība. Ķīna to uzskatīja par draudu savai nacionālajai drošībai un ir pieņēmusi virkni lēmumu, ar kuru palīdzību ierobežot demokrātijas atbalstītāju iespējas ietekmēt politiskās norises teritorijā.

Pērnā gada jūnijā Honkongā ieviesa jaunu nacionālās drošības likumu. Šī likuma kritiķi norāda, ka tas ir instruments, lai vērstos pret disidentiem. Tāpat vairāki prominenti Honkongas demokrātiskās kustības aktīvisti ir nonākuši aiz restēm vai arī bijuši spiesti pamest Honkongu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!