Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas parlaments ceturtdienas rītā paudis atbalstu jaunam Honkongas drošības likumam, kas kriminalizēs Pekinas varas apšaubīšanu autonomijā, ziņo BBC. Tagad likumu jāapstiprina vēl Ķīnas augstākajai vadībai un paredzams, ka tas tiks uzspiests Honkongā, apejot tās iekšējo likumdošanas institūciju.

Līdz ar to Honkonga faktiski zaudēs savu īpašo statusu. Likums cita starpā ļaus Ķīnai Honkongā oficiāli izvietot savu drošības iestāžu filiāles. Tas savukārt Pekinai varētu ļaut efektīvāk apspiest demokrātijas atbalstītājus.

Likumprojekts jau izraisīja Honkongā plašus protestus, uzjundod Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ pieklusušos nemierus ar Ķīnas vadības soļiem aizvien lielākai autonomijas pakļaušanai. Līdz šim jau arestēti simtiem honkongiešu, galvenokārt to pamatojot ar pandēmijas dēļ izsludināto ierobežojumu pārkāpšanu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo jau trešdien paziņoja, ka politiskie notikumi Ķīnā nozīmē, ka Honkonga vairs nevar tikt uzskatīta par augstas pakāpes autonomiju.

Tas nozīmē, ka Honkonga zaudēs savas īpašās tirdzniecības attiecības ar ASV, kas vēl vairāk varētu iedragāt bijušās Lielbritānijas kolonijas ekonomisko stāvokli, kas ļāvušas tai kļūt par globāli svarīgu tirdzniecības un finanšu centru. Tas būtu nepatīkams trieciens arī Ķīnai, lēš BBC.

Honkongai kā bijušajai Lielbritānijas kolonijai, kas kopš 1997.gada iekļauta Ķīnas sastāvā, saskaņā ar Lielbritānijas un Ķīnas vienošanos bija jāsaglabā īpašs autonomijas status 50 gadus jeb līdz 2047. gadam. Tas sevī ietver atšķirīgu tieslietu sistēmu un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!