Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas parlaments sestdien vienbalsīgi pārvēlējis Sji Dzjiņpinu prezidenta amatā uz otro piecu gadu termiņu, bet par viceprezidentu ievēlējis viņa sabiedroto un bijušo pretkorupcijas iestādes vadītāju Vanu Cjišaņu.

Cji tika sveikts ar ovācijām, kad saņēma visas 2970 Ķīnas Nacionālā tautas kongresa deputātu balsis. 2013. gadā viņš saņēma 2952 balsis, vienam deputātam balsojot pret un trijiem balsošanā nepiedaloties.

Sji pārvēlēšana bija jau iepriekš zināms fakts, tāpēc visa uzmanība bija pievērsta tam, vai viņa sabiedrotais Vans tiks ievēlēts par vietnieku, ļaujot Sji nostiprināt savu varu. Pret Vanu nobalsoja tikai viens deputāts.

69 gadus vecais Vans piecus gadus vadīja komunistu partijas Centrālo disciplīnas inspekcijas komisiju, kas viņa vadīšanas laikā par korupciju sodīja 1,5 miljonus amatpersonu, sākot ar zema līmeņa reģionāliem kadriem un beidzot ar reģionu vadītājiem un ģenerāļiem. Pagājušā gada beigās viņš amatu pameta.

Ķīnas Nacionālais tautas kongress pagājušajā svētdienā atcēla prezidenta amata termiņa ierobežojumus, paverot ceļu Sji palikt prezidenta amatā uz mūžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!