Ķīnas pārstāvis pirmo reizi piedalīsies ikgadējā ceremonijā, kurā tiek pieminēts kodoluzbrukums Hirosimai, ziņo amatpersonas.

Ķīna nosūtīs Osakā akreditētu diplomātu uz šo 6.augustā paredzēto pasākumu Hirosimā, kurā tiks atzīmēta pasaulē pirmā kodoluzbrukuma gadadiena, teica kāds Osakas misijas pārstāvis.

Šo lēmumu atzinīgi novērtējusi Hirosimas pilsēta, kas katru gadu piedalīties šajā pasākumā ielūdz pārstāvjus no pasaules astoņām zināmajām kodolvalstīm.

"Mēs, Hirosimas pilsoņi, esam ļoti laimīgi uzņemt Ķīnas konsulu. Uzskatām, ka tas ir pozitīvs solis, un ceram, ka galarezultātā kodolieroči tiks pilnībā aizliegti," teica pilsētas pārstāvis.

Līdz šim Indija, Pakistāna un Krievija ir bijušas vienīgās kodolvalstis, kuras nosūtījušas savus pārstāvjus uz šo ceremoniju, teica pārstāvis. Krievija uz to atkal nosūtīs savu diplomātu. Pārējās zināmās kodolvalstis - Lielbritānija, Francija, Ziemeļkoreja un ASV - nekad nav piedalījušās šajā ceremonijā, viņš piebilda.

ASV nometa atombumbu uz Hirosimu agri no rīta 1945. gada 6. augustā, nogalinot aptuveni 140 000 cilvēku uz vietas vai pēc vairākiem mēnešiem, kad viņi nomira no saņemtās radiācijas vai gūtajiem apdegumiem.

Trīs dienas vēlāk vēl spēcīgāka atombumba sagrāva Nagasaki, nogalinot vēl 70 000 cilvēku. Pēc sešām dienām Japāna kapitulēja un beidzās Otrais pasaules karš.

Kopš tā laika Japāna kļuvusi par nelokāmu kodolieroču pretinieci, kaut gan daži konservatīvie parlamenta deputāti aicina rīkot debates par atteikšanos no šī tabu pēc tam, kad Ziemeļkoreja 2006. gadā izmēģināja savu atombumbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!