Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētu Harbinu pārklājis biezs smogs, kā dēļ pirmdien skolās atceltas stundas, ierobežota satiksme un slēgtas lidostas.

Harbinā dzīvo aptuveni 11 miljoni cilvēku.

Atsevišķās pilsētas daļās sīko putekļu daļiņu PM2,5 koncentrācija sasniegusi 1000 mikrogramus uz kubikmetru.

Cietās daļiņas ir viens no galvenajiem gaisa piesārņojuma cēloņiem Ķīnā.

To cieto daļiņu (PM) izmeši, kas ir mazākas par desmit mikroniem jeb metra miljonām daļiņām (PM10), var uzkrāties elpceļos, izraisot elpceļu problēmas. Taču vēl lielāku kaitējumu var nodarīt mazākas daļiņas, kas nav lielākas par 2,5 mikroniem (PM2,5), kuras var nonākt cilvēka plaušās un pat asinsritē.

Vērtējot pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteiktajiem standartiem, PM2,5 daļiņu koncentrācija gaisā nedrīkstētu pārsniegt 25 mikrogramus uz kubikmetru.

Heilundzjanas provinces galvaspilsētā Harbinā notiekošais ir pirmā lielā gaisa piesārņojuma krīze šajā ziemā.

Mikroblogošanas vietnes "Sina Weibo" lietotāji uz to reaģējuši ar dusmām un rūgtu sarkasmu.

Valdība gadu gaitā ir nākusi klajā ar vairākiem plāniem piesārņojuma samazināšanai, bet progress ir minimāls. Tikmēr medijos parādījušās ziņas par dārgām gaisa attīrīšanas iekārtām valdības amatpersonu mājās un īpašām organiskām saimniecībām, kurās tiek audzēta pārtika partijas biedriem. Ķīnas sabiedrībā briest aizvainojums par politiskajām privilēģijām un augošo nevienlīdzību.

Prognozes liecina, ka smogs Harbinu smacēs vēl vismaz 24 stundas.
Stiprs gaisa piesārņojums konstatēts arī citviet Ķīnā, tostarp Tanšaņā, kas atrodas divu stundu brauciena attālumā no Pekinas, un Dzjiliņas provinces galvaspilsētā Čančuņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!