Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ķīnas pirmajam kiberdisidentam, kura tīmekļa vietne vēstīja par sensitīviem tematiem, arī cilvēktiesībām, pirmdien piespriesti 12 gadi cietumā par valsts noslēpumu nopludināšanu, pavēstīja tiesa.

Huans Ki veidoja tīmekļa vietni "64 Tianwang", kas nosaukta, pieminot 1989.gada 4.jūnija Tjaņaņmeņas slaktiņu. Huanam piespriestais sods ir viens no bargākajiem, kāds disidentiem Ķīnā piespriests kopš prezidenta Sji Dziņpina nākšanas pie varas 2012.gadā, liecina tiesas dokumenti.

Huans ir vainīgs "nacionālo valsts noslēpumu nopludināšanā un valsts noslēpumu nodošanā ārvalstu struktūrām", teikts Miaņjanas tiesas paziņojumā, kur arī norādīts, ka Huanam uz četriem gadiem atņemtas politiskās tiesības.

Huana tīmekļa vietnē bija publicēti materiāli par korupciju, cilvēktiesību pārkāpumiem un citiem jautājumiem, kas Ķīnas medijos parādās reti. Piekļuve Huana vietnei kontinentālajā Ķīnā bija bloķēta.

Vietne 2016.gada novembrī saņēma organizācijas "Reporters Without Borders" godalgu. Pēc pāris nedēļām viņš Čendu pilsētā tika aizturēts, liecina organizācijas "Amnesty International" informācija. Ķīnas varasiestādes vairākkārt paudušas neapmierinātību ar Huana aktivitātēm.

2009.gadā viņam tika piespriesti trīs gadi cietumā, kad viņš bija izvērsis kampaņu 2008.gada Sičuaņas zemestrīcē bojāgājušo bērnu vecāku atbalstam. Zemestrīcē dzīvību zaudēja vai pazuda teju 87 000 cilvēku, bet nolaidīgās būvniecības politikas dēļ pret varasiestādēm pēc traģēdijas tika vērstas iedzīvotāju dusmas.

Vēl pēc pieciem gadiem, kad "64 Tianwang" parādījās publikācija par kādu sievieti, kas bija sadedzinājusies Tjaņaņmeņas laukumā, varasiestādes aizturēja Huanu un vēl trīs žurnālistus, kas darbojās tīmekļa vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!