Ķīnas policija aizturējusi ievērojamu AIDS slimnieku tiesību aktīvistu, acīmredzot saistībā ar viņa plāniem doties uz Tjaņaņmeņas laukumu, lai piedalītos piemiņas pasākumos, kas veltīti 1989.gada demonstrāciju apspiešanas upuriem, pirmdien ziņo Ķīnas un ārvalstu mediji.
Hu Dzja tika aizturēts sestdien, kad viņš centās organizēt nelielu cilvēku grupu, lai Ķīnas tradicionālajā mirušo pieminēšanas dienā, kura šogad iekrita svētdien, dotos uz Tjaņaņmeņas laukumu.

"Mēs devāmies uz policijas iecirkni, lai mēģinātu viņu atbrīvot, taču policija mums teica, ka šīs personas pie viņiem nav," teica avots, kurš uzstāja, lai tiktu saglabāta tā anonimitāte.

ASV bāzētā organizācija "AIDS politikas projekts" ziņoja, ka Hu aizturēts pie viņa mājas sestdienas rītā.

Valsts policija un drošības dienesti atrodas trauksmes stāvoklī, sagaidot 15.gadadienu kopš 1989.gada 4.jūnija, kad armija izmantoja tankus, lai izklīdinātu Tjaņaņmeņas laukumā sapulcējušos demonstrantus, un simtiem un, iespējams, pat tūkstošiem protestētāju tika nogalināti.

Kā LETA jau ziņoja, pagājušajā nedēļā Ķīnas drošības aģenti aizturēja trīs prominentus organizācijas "Tjaņaņmeņas mātes" biedrus. Tā ir sieviešu organizācija, kurā darbojas 1989.gadā Tjaņaņmeņas laukumā apspiesto demokrātijas protestu upuru mātes.

Svētdien Pekinas laikraksti publicēja jaunās pilsētas mērijas brīdinājumu, ka cilvēki, kuri nesīs vai izsauks lozungus, kā arī bloķēs satiksmi vai citādi traucēs sabiedrisko kārtību, tiks sodīti atbilstoši likumam.

Policija padzīs no laukuma demonstrantus, un ikviens, kurš piedalīsies nesankcionētos protestos, tiks nosūtīts pārmācīšanai uz viņa provinci, teikts brīdinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!