Foto: AFP/Scanpix

Vismaz 60 cilvēki ievainoti, kad Ķīnas policija atklājusi uguni pa protestējošu tibetiešu pūli, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ASV bāzēto radio "Brīvā Āzija" un tiesību aizsardzību grupu "Brīvā Tibeta".

Incidents noticis svētdien Tibetas autonomā reģiona Biru novadā. Protestētāju pūlis sapulcējās pie vietējās valdības ēkas, pieprasot atbrīvot kādu Ķīnas pārvaldes pretinieku, kurš septembrī piedalījies protestos.

Drošības spēki pa demonstrantiem atklājuši uguni, ievainojot 60 cilvēkus. Tāpat protestētāju izklīdināšanai pielietota asaru gāze. Aktīvisti gan norāda, ka nav skaidri zināms, vai policija izmantojusi kaujas munīciju.

Tikmēr Ķīnas varasiestādes noliedz, ka būtu notikuši kādi protesti un komentārus nesniedz. Ārzemju mediji Tibetā var iekļūt tikai ar īpašu Ķīna valdības uzaicinājumu, kas notiek ļoti reti un vizītes tiek stingri uzraudzītas, tāpēc iegūt neatkarīgu informāciju par Tibetā notiekošo ir gandrīz neiespējami, skaidro BBC.

Nemieru dēļ reģionā ir atslēgti telefonu sakari, ziņo Tibetas trimdas interneta vietne “Phayul”.

Sadursmes ar drošības spēkiem reģionā notika arī septembrī, kad tibetieši atteicās pie savām mājām izkārt Ķīnas karogus.

Protestējot pret Ķīnas pārvaldi Tibetā, kopš 2009. gada sevi ir aizdedzinājuši vismaz 119 tibetieši.

Ķīna ir okupējusi Tibetu no 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot etnisko ķīniešu (haņu) migrāciju uz Tibetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!