Foto: AFP/Scanpix

Ķīna ir kļuvusi par pasaulē lielāko preču tirgotāju, izbeidzot ilgstošo ASV dominēšanu pēc Otrā pasaules kara, atsaucoties uz statistikas datiem, vēsta laikraksts "The Guardian".

Ķīnas muitas administrācija paziņoja, ka 2012. gadā Ķīnas preču importa un eksporta apjomi kopā ir sasnieguši 3,87 triljonus dolāru (2,02 triljoni latu), apsteidzot ASV 3,82 triljonu (divi triljoni latu) preču apgrozījumu.

Ķīnas tirdzniecības apjomi norāda uz to, cik lielā mērā Pekina ir atkarīga no pārējās pasaules, lai radītu darbavietas un palielinātu ieņēmumus, salīdzinot ar ASV ekonomiku, kura ir divreiz lielāka un daudz pašpietiekamāka. ASV ekonomika ir vērtējama 15 triljonu dolāru (7,84 triljoni latu) vērtībā, kamēr Ķīnas – 7,3 triljoni (3,82 triljoni latu), norāda "The Guardian".

ASV ne tikai ir liels iekšējais preču tirgus, bet arī spēcīga pakalpojumu tirdzniecība. ASV kopējie tirdzniecības apmēri 2012. gadā sasnieguši 4,93 triljonus dolāru (2,58 triljoni latu), liecina ASV Ekonomikās analīzes biroja dati.

Tomēr, līdzīgi kā lielākajā daļā Rietumvalstu, ASV ir liels preču tirdzniecības deficīts, kurš tikai palielinās. 2012. gadā ASV tas sasniedza vairāk nekā 700 miljardu dolāru (366 miljardi latu), kamēr Ķīnai bija 231 miljardu dolāru (120,8 miljardi latu) liels preču pārpalikums.

Milzīgais tirgus Rietumu precēm varētu sagraut reģionālos tirdzniecības blokus, Ķīnai kļūstot par nozīmīgāko tirdzniecības partneri dažām valstīm, uzskata Džims O'Nīls no investīciju bankas "Goldman Sachs". Līdz desmitgades beigām Vācija uz Ķīnu varētu eksportēt jau divreiz vairāk nekā uz Franciju, viņš klāstīja aģentūrai "Bloomberg".

"Tik daudzām pasaules valstīm Ķīna strauji kļūst par pašu svarīgāko divpusējās tirdzniecības partneri. Ar šādu tempu dekādes beigās daudzas Eiropas valstis ar Ķīnu tirgosies vairāk, nekā ar divpusējiem partneriem Eiropā," paredz speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!