Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) uzskata, ka Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam un valsts bruņoto spēku vadībai ir šaubas, vai iebrukums Taivānā sasniegtu iecerētos mērķus, pavēstīja CIP direktors Viljams Bērnss.

"Mēs zinām, kā tas ir paziņots publiski, ka prezidents Sji ir uzdevis Tautas atbrīvošanas armijai, Ķīnas militārajai vadībai būt gatavai iebrukt Taivānā līdz 2027. gadam, bet tas nenozīmē, ka viņš ir nolēmis iebrukt Taivānā 2027. gadā vai jebkurā citā gadā," Bērnss svētdien sacīja telekanāla CBS raidījumā "Face The Nation".

"Mēs uzskatām, (..) ka prezidentam Sji un viņa militārajai vadībai šodien ir šaubas, vai viņi spētu īstenot šādu iebrukumu [atbilstoši iecerētajam]," teica Bērnss.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Taivāna pastāvīgi dzīvo Ķīnas iebrukuma draudu ēnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!