Foto: AFP/Scanpix
Visiem Ķīnas nemierīgā Siņdzjanas reģiona iedzīvotājiem jānodod savas pases vietējās policijas iecirkņos, ceturtdien ziņo laikraksts "Global Times".

"Ikvienam, kuram vajadzīga pase, jāvēršas policijas iecirknī," laikrakstam atklāj kāds policijas darbinieks Aksu prefektūrā, piebilstot, ka šādi noteikumi ieviesti visā Siņdzjanā. "Global Times" vēsta par visā reģionā sastopamiem stingrākas pasu kontroles gadījumiem.

Siņdzjanas amatpersona pavēstīja, ka jaunie noteikumi vajadzīgi, lai uzturētu reģionā sabiedrisko kārtību. Siņdzjanā dzīvojošās uiguru minoritātes pārstāvji savukārt sūdzas par diskrimināciju, tostarp liegumu saņemt pases, kā arī par viņu kultūras un reliģijas ierobežošanu.

Jūnijā vietējie mediji vēstīja, ka lielākoties kazahu apdzīvotā pierobežas rajonā Siņdzjanā vietējiem iedzīvotājiem policijai bija jānodod DNS paraugi, pirkstu nospiedumi, balss ieraksti un fotogrāfijas, lai varētu pieteikties noteiktiem ceļošanas dokumentiem, tostarp pasēm.

Pekinas varasiestādes apgalvo, ka Siņdzjanā pastāv nopietni islāmistu un separātistu radīti draudi, vainojot trimdā dzīvojošas grupas. Tikmēr cilvēktiesību aizstāvji apgalvo, ka Ķīna nekad neesot sniegusi pārliecinošus pierādījumus par kāda organizēta kaujinieku grupējuma pastāvēšanu islāmticīgo uiguru apdzīvotajā reģionā un ka nemieros, kas pēdējo gadu laikā prasījuši simtiem dzīvību, pamatā esot vainojama Pekinas īstenotā uiguru reliģijas un kultūras apspiešana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!