Foto: AP/Scanpix
Ķīnas plašsaziņas līdzekļu regulators paziņojis, ka iegrožos sociālās un izklaides ziņas mediju saturā, kas slavinās neatbilstošas vērtības un "Rietumu dzīvesveidu", vēsta aģentūra "Reuters".

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins uzsācis to mediju cenzūru, kuros netiek pausti Komunistu partijas uzskati un viedokļi. Jau iepriekš izsludināti likumi, kas ierobežo "ārvalstu iedvesmotu" televīzijas šovu veidošanu, kā arī noteikti bargāki sodi baumu izplatīšanai sociālajos medijos.

Sociālajām un izklaides ziņām jābūt caurstrāvotām ar valdošo ideoloģiju un "pozitīvu enerģiju", atsaucoties uz regulatoru, ziņo Ķīnas oficiālā aģentūra "Siņhua".

Ziņu saturā nedrīkst parādīties neatbilstoši joki, tas nedrīkst apgānīt klasiskās vērtības, vai "pārlieku jūsmot par Rietumu dzīvesveidu".

Ziņu veidotājiem jāizvairās no slavenību, miljonāru un internetā atpazīstamu cilvēku likšanas uz pjedestāla, kā arī ģimenes konfliktu popularizēšanas, vēsta "Siņhua".

Ķīnas likumdevēji šonedēļ izvērtēs likumprojektu, kurā noteikts, ka filmu industrijas darbiniekiem jāsaglabā nevainojama "morālā integritāte". Šādas prasības nepieciešamības izvērtēšana aktualizējusies pēc vairākiem neseniem gadījumiem, kad par narkotiku lietošanu un prostitūciju arestēta virkne Ķīnas slavenību.

Prezidents Sji Dzjiņpins uzsvēris, ka medijiem jāseko partijas nospraustajām vadlīnijām, jāuztur korekts sabiedrības viedoklis, kā arī jāveicina "pozitīvā propaganda".

Terminu "pozitīvā enerģija" bieži izmanto Ķīnas propagandas un interneta autoritātes, apzīmējot morāli pacilājošu un patriotisku mediju saturu.

Ķīnas valdība agresīvi cenzē internetu, liedzot iedzīvotājiem pieeju vairākiem ārzemju portāliem, tostarp "Facebook" un "Twitter", tādā veidā sarežģījot potenciālo apdraudējumu partijas varai un stabilitātei, raksta "The Guardian".

Regulatori gan norāda, ka šāda kontrole ir likumīga un nepieciešama, lai samazinātu drošības draudus valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!