Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas un Indijas karavīru sadursmēs pierobežā Indijas Ladākhas teritorijā nogalināti 20 indieši, ziņo BBC. Sakotnēji Indijas varasiestādes ziņoja par trīs upuriem, bet vēlāk paziņots, ka miruši vēl 17 sadursmē ievainoti karavīri.

Ladākha ir viena no divām Indijas kontrolētajām Kašmiras teritorijām Himalaju rietumu daļā. Indijas puse norāda, ka sadursmes notikušas uz Indijas zemes un cietušie ir arī Ķīnas pusē. Incidents izcēlies, kad abu pušu augstākie militārie pārstāvji tikušies, lai atrisinātu saspīlēto robežjautājumu.

Savukārt Ķīna apgalvo, ka Indijas karavīri pārgājuši Galvanas ielejā esošo robežu. Tās pārstāvji arī noraidīja apgalvojumu par cietušajiem savā pusē. Ķīnas Ārlietu ministrija paziņojumā aicinājusi Indiju neveikt vienpusējas darbības problēmu palielināšanai. "[Indijas spēki pirmdien] robežu pārkāpa divas reizes, provocējot un uzbrūkot Ķīnas karavīriem, kā rezultātā izcēlās nopietna bruņota sadursme starp abu pušu robežapsardzības spēkiem," teikts Ķīnas paziņojumā.

Galvanas ieleja:

Ķīna un Indija reizi no reizes nonāk tuvu sadursmēm pierobežā reģionos, kuros konkrēta robežlīnija tā arī nav noteikta. Abas kodollielvalstis apgalvo, ka savstarpējos robežkonfliktos neviena lode nav izšauta jau vairāk nekā 40 gadu. Arī pirmdienas incidentā visi indiešu karavīri esot nosisti.

Indija ilgstoši apsūdz Ķīnu tūkstošiem karavīru iesūtīšanā indiešu administrētajā Ladākhas teritorijā esošajā Galvanas ielejā. Indija izvirzījusi pretenzijas, ka Ķīna kontrolējot ap 38 000 kvadrātkilometrus tās teritorijas. Robežstrīdus bez panākumiem abas valstis centušās risināt jau vairāk nekā trīs gadu desmitus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!