Foto: Publicitātes attēli
Simtiem studentu Ķīnas austrumos ir piespiesti strādāt kompānijas "Foxconn" fabrikā, kad jaunā mācību semestra sākumā pārtrauktas lekcijas un studenti aizvesti uz uzņēmuma ražotni. Par to vēsta laikraksts "Shangai Daily".

Dzjansu provinces Huaiaņas pilsētas studenti tika aizvesti uz Taivānas kompānijas "Foxconn" vadīto rūpnīcu pilsētā, jo tai nav izdevies pieņemt darbā pietiekami daudz darbinieku ASV kompānijas "Apple" viedtālruņu "iPhone 5" ražošanai, paziņojuši studenti.

Huaiaņas Tehnoloģiju institūta audzēkņi apgalvo, ka no viņu augstskolas uz rūpnīcu aizvesti 200 studenti. Uzņēmumā viņi sākuši strādāt pagājušajā ceturtdienā par algu 243 dolāri (134 lati) mēnesī, strādājot sešas dienas nedēļā. Bet simtiem juaņu viņiem ir jātērē par pārtiku un dzīvesvietu, internetā paziņojusi kāda studente.

Vairāki studenti no citām augstskolām apstiprina jaunietes teikto, piebilstot, ka viņiem ir jāstrādā pa 12 stundām dienā.

Arī kāds Dzjansu Ekonomikas un finanšu institūta students tīmeklī paziņojis, ka visi tiesību zinātnes, angļu valodas un vadības studenti strādā fabrikā.

Kāds Huaiaņas Universitātes students apgalvo, ka "Foxconn" pietrūkst 10 000 darbinieku, bet studenti vēlas atgriezties auditorijās un turpināt pārtrauktās studijas. Studenti stāsta, ka tos nosūtīt uz ražotni esot norīkojušas amatpersonas, bet studentu un viņu vecāku piekrišana nevienam nav jautāta.

Kāda studente stāsta, ka viena vai divas mācību iestādes ir pārtraukušas stažēšanās programmu sadarbību ar "Foxconn", pēc tam, kad šai problēmai uzmanību pievērsuši mediji. Pašas rakstītājas skola gan negrasoties atteikties no sadarbības ar uzņēmumu un ir pat sodījusi studentus, kas mēģinājuši pamest rūpnīcu.

Palīdzēt studentiem uzsākt tiesvedību pret mācību iestādēm vēlas nevalstiskās organizācijas "Tianxiagong" direktors Ju Fangkviangs. Tomēr daudzi studenti atsakās no palīdzības, baidoties, ka skolas vadība atriebsies, neļaujot tiem absolvēt mācību iestādi, viņš norāda.

Vietējo skolu mācībspēki atzīst, ka ir pārtrauktas ierastās mācības uz turpmāko vienu vai diviem mēnešiem, norādot, ka stažēšanās studentiem ir obligāta, lai "gūtu darba pieredzi un uzlabotu savas spējas", vēstīja Ķīnas radio.

Par šādas stažēšanās programmas esamību vasaras brīvlaikā ir zinājis Huaiaņas Izglītības birojs, bet tas nav bijis informētas, ka stažēšanās turpinās arī jaunā semestra sākumā.

Tā ir ierasta prakse sūtīt studentus uz lielām fabrikām un uzņēmumiem, lai "paplašinātu studentu redzesloku", norādīja kāda amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma. Tomēr šī prakse pārkāpj augstākās izglītības un darba likumus, norāda jurists Vu Dongs. Viņaprāt mācību iestādes, izglītības dienestu amatpersonas un kompāniju "Foxconn" par šiem pārkāpumiem var iesūdzēt tiesā.

Jau vēstīts, ka uzņēmums “Foxconn” ir lielākais “Apple” produkcijas ražotājs Ķīnā. Kompānija bieži ir nonākusi mediju uzmanības lokā pēc dažādiem skandāliem par darba apstākļiem uzņēmuma ražotnēs.

Taivānas kompānija “Foxconn” nodarbina 1,2 miljonus strādniekus savās rūpnīcās Ķīnā, kurās ar gandrīz militāru disciplīnu personāls strādā sešas vai septiņas dienas nedēļā līdz 14 stundām dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!