Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna šogad varētu pastiprināt konfrontāciju Dienvidķīnas jūrā, bet centieni pārņemt Taivānu ir mazticami, Tokijas Universitātes profesora Šina Kavašima teikto žurnālistiem atreferē amerikāņu militārais medijs "Stars and Stripes".

Ķīnas diplomātijas un Austrumāzijas valstu attiecību eksperts atzīmējis, ka ārkārtas situācija šajā jautājumā ir mazticama un satraukums šobrīd neesot loģisks. "Viņi kaut ko varētu darīt Dienvidķīnas jūrā vai kādā mazā salā, bet viņi neiebruks Taivānā," profesors apgalvojis Japānas žurnālistu centra rīkotā preses konferencē.

Šins to pamatojis ar autoritārā līdera Sji Dziņpina vēlmi trešo reizi tikt apstiprinātam par Ķīnas Komunistiskās partijas līderi šoruden gaidāmajā politiskā spēka nacionālajā kongresā, pirms kura viņš nevar atļauties riskēt ar iespējamām politisko izvēļu neveiksmēm.

Janvāra vidū bijušais Japānas premjers Šindzo Abe brīdināja, ka Ķīnas uzbrukums Taivānai būtu arī arī ārkārtas situācija Japānas un ASV aliansei. "Trauksme Taivānā ir trauksme Japānā (..). Būtiski, ka cilvēki, jo īpaši prezidents Sji Dziņpins Pekinā nepārrēķinās šajā jautājumā," Šindzo arī decembrī skaidroja "Financial Times".

Pērn ASV Bruņoto spēku Indijas-Klusā okeāna komandcentra komandieris admirālis Fils Deividsons pauda pārliecību, ka Ķīna varētu mēģināt pārņemt kontroli Taivānā līdz desmitgades beigām.

ASV un Ķīnas starpā valda saspīlējums Taivānas, kā arī cilvēktiesību ievērošanas jautājumos Honkongā un Sindzjanas reģionā, tomēr vienlaikus amerikāņi meklē sadarbības iespējas ar Ķīnu Ziemeļkorejas, klimata, Afganistānas un citos jautājumos. Turklāt par spīti ierobežojumiem tehnoloģiju nodošanā un ieviestajiem tarifiem starp abām lielvarām ekonomiskā sadarbība aizvien palielinās gan eksporta, gan importa rādītājos, atzīmē "Stars and Stripes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!