Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna piespiedu kārtā ir nošķīrusi uiguru ģimenes, sūtot mazus bērnus uz valsts bērnunamiem, atsaucoties uz cilvēktiesību grupas "Amnesty International" (AI) ziņoto, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Jaunā ziņojumā AI ir aicinājusi Ķīnu atbrīvot visus uiguru bērnus, kas tiek turēti bērnunamos bez viņu ģimeņu piekrišanas. Organizācija runājusi ar vecākiem, kuri atstājuši bērnus pie radiem Ķīnā, kad viņi bija spiesti pamest valsti.

Cilvēktiesību organizācijas apgalvo, ka Ķīna ir aizturējusi vairāk nekā miljonu uiguru.

Pekina jau kopš 2017. gada tiek apsūdzēta par uiguru musulmaņu un citu minoritāšu pārstāvju ieslodzīšanu īpašās aizturēšanas nometnēs. Apcietinātie ir pakļauti ideoloģiskai apstrādei, viņiem liek atteikties no savas reliģijas un valodas.

Ķīnas varasiestādes noraida pasaules pārmetumus un nometnes, kurās turēti vairāk par miljonu cilvēku, sauc par "pārizglītošanas un pāraudzināšanas centriem", kuru mērķis esot izskaust terorismu un ekstrēmismu.

Šonedēļ Eiropas Savienības dalībvalstis vienojušās piemērot sankcijas četrām Ķīnas amatpersonām un vienai juridiskai personai, kas iesaistītas pārkāpumos pret uiguriem Ķīnas Siņdzjanas autonomajā regionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!