Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jaunā koronavīrusa epidēmija ir kontrolējama un ārstējama, taču jautājums jārisina mierīgi, racionāli un zinātniski, valstīm sadarbojoties – trauksme un panika nepalīdzēs, portālam "Delfi" norāda Ķīnas vēstnieks Latvijā Lians Dzjaņcjuaņs.

Sākotnēji Ķīnas Hubei provinces pilsētā Uhaņā uzliesmojušais koronavīrus līdz 3. februārim ir prasījis jau vairāk nekā 360 cilvēku dzīvības Ķīnā un viens slimnieks miris Filipīnās. Ķīnā reģistrēti vairāk nekā 17 000 inficēšanās gadījumu un vīruss fiksēts pavisam 24 valstīs.

ANO Pasaules Veselības organizācija 30. janvārī saistībā ar koronavīrusa izplatīšanos izsludināja starptautisko ārkārtas situāciju.

Ķīna saņēmusi gan uzslavas par ātro reakciju un atklātību, cīnoties ar jaunā koronavīrusa identificēšanu un ierobežošanu, tostarp slēdzot slimības epicentru Uhaņas pilsētu, gan kritiku par to, ka pilnīga notiekošā aina un slimības izplatības apjomi no cilvēkiem tomēr esot slēpti.

Jaunais koronavīruss parādījās Uhaņas pilsētā 2019. gada decembrī. Sākotnēji to sajauca ar citu koronavīrusu, kas 2003. gadā izraisīja atipiskā pneimonijas (SARS) epidēmiju.

Tolaik Pekina no citām valstīm un saviem pilsoņiem četrus mēnešus slēpa informāciju par slimības parādīšanos, kas noveda pie plaša vīrusa izplatības. Atzīt problēmu un lūgt starptautisku palīdzību tolaik pamudināja SARS izplatīšanās Honkongā.

Par nezināmas izcelsmes plaušu karsoņa gadījumu parādīšanos Hubei provincē Ķīna Pasaules Veselības organizāciju (PVO) informēja 2019. gada 31. decembrī. Jau 7. janvārī ķīniešu biologi identificēja slimības izraisītāju, kas radniecīgs SARS. 10. janvārī jau bija atšifrēts un vīrusa 2019-nCoV genoms un informācija nodota citām valstīm, kā arī tika radīts tests jaunā vīrusa noteikšanai.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tāpat tika identificēts vīrusa sākotnējais avots – Uhaņas tirgus, kur tika pārdoti savvaļas dzīvnieki lietošanai pārtikā. Tirgu slēdza jau 1. janvārī.

PVO un citas valstis augstu novērtēja Ķīnas ātro rīcību. Taču šaubas par to, vai Ķīna bijusi pilnībā atklāta, raisa mediju ziņas par to, ka decembrī vēl pirms oficiālā paziņojuma par koronavīrusa izplatību Uhaņā aizturēti blogeri, kuri ziņojuši par kādas slimības izplatīšanos.

Līdz 11. janvārim Ķīnas varasiestādes oficiāli ziņoja par nedaudz vairāk nekā 40 inficēšanās gadījumiem. Tika norādīts, ka vīrusa izplatība tiek kontrolēta un ka nav liecību par vīrusa pāriešanu no cilvēka uz cilvēku.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tāpat kritiķi norāda uz faktu, ka no 11. līdz 17. janvārim Ķīnā oficiāli netika fiksēts neviens jauns inficēšanās gadījums, taču kopš 13. janvāra parādījās pirmie koronavīrusa gadījumi ārpus Ķīnas. Eksperti, ņemot vērā pasažieru plūsmu, aprēķināja, ka Hubei provincē jābūt vismaz 1700 inficētajiem, lai slimība nonāktu ārvalstīs. Tas liecināja par to, ka vīruss, visticamāk, ceļo no cilvēka uz cilvēku.

Reģistrēto inficēto skaits Ķīnā strauju sāka augt pēc tam, kad Pekina izziņoja ārkārtas mērus cīņai ar epidēmiju. Vietējie mediji straujo inficēšanās gadījumu pieaugumu skaidroja ar to, ka ir iedarbināta diagnostikas un informācijas apkopošanas sistēma.

Hubei provinces iedzīvotāji gan bija skeptiski un pieprasīja amatpersonām atbildes par iespējamo informācijas noklusēšanu. Uhaņas mērs Čžou Sjanvans atzinis, ka daļa informācijas tikusi slēpta, raksta "Meduza". Viņš nekonkretizēja, kāda tieši.

Par koronavīrusa izplatību un bažām par informācijas slēpšanu "Delfi" jautājumus nosūtīja Ķīnas vēstniekam Latvijā Lianam Dzjaņcjuaņam (attēlā zemāk). Atbildes publicētas nemainītas un pilnā apjomā.

Kādus pasākumus Ķīna veic, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību? Cik ilgs laiks varētu būt nepieciešams, lai nāktu klajā ar efektīviem vīrusa ārstēšanas veidiem (vakcīnas vai citi)?

Jau kopš jaunā koronavīrusa uzliesmojuma Ķīnas valdība ar vislielāko atbildības sajūtu pret Ķīnas un pārējās pasaules iedzīvotājiem ir veikusi visplašākos un stingrākos profilakses un kontroles pasākumus. Pēc prezidenta Sji Dzjiņpina personīgiem norādījumiem mēs esam izveidojuši visaptverošu daudzlīmeņu vīrusa epidēmijas novēršanas un kontroles sistēmu, kas koncentrējas uz Uhaņas pilsētu un Hubei reģionu - no centrālās līdz pat reģiona pārvaldei.

Esam vienoti visos valsts līmeņos, lai veicinātu profilaksi un kontroli, un mūsu darba principi ir atklāti, caurskatāmi, zinātniski pamatoti un sakārtoti. Pašlaik galvenā epidēmijas profilakses un kontroles prioritāte ir novērst epidēmijas izplatību, savlaicīgi un efektīvi ārstēt pacientus, kā arī nodrošināt Ķīnas iedzīvotāju un Ķīnā esošo ārzemnieku drošību.

Vīruss ir nežēlīgs, bet cilvēkiem ir jūtas. Kopš epidēmijas uzliesmojuma daudzas valstis Ķīnai ir izteikušas līdzjūtību un atbalstu.
Lians Dzjaņcjuaņs

Tajā pašā laikā, Ķīnas puse atklātā, pārredzamā un atbildīgā veidā informēja Pasaules Veselības organizāciju un citas iesaistītās puses par epidēmisko situāciju un dalījās ar informāciju par vīrusa genoma sekvencēm.

To ir apliecinājušas un atzinīgi novērtējušas gan Pasaules Veselības organizācija, gan daudzas valstis. Pašlaik Ķīnas medicīnas eksperti dara visu, lai paātrinātu vakcīnu izstrādi. Šajā jautājumā vēlamies stiprināt sadarbību ar starptautisko sabiedrību, ieskaitot Latviju. Ķīna ir pārliecināta, ka spēs epidēmiju novērst un kontrolēt.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tas, ko es vēlos uzsvērt, Ķīnas profilakses un kontroles pasākumi ievērojami pārsniedz starptautisko veselības noteikumu prasības un Pasaules Veselības organizācijas ieteikumus. Epidēmija ir novēršama, kontrolējama un ārstējama. Mums tas jārisina mierīgi, racionāli, izlēmīgi un zinātniski. Trauksme un panika nepalīdzēs. Pasaules Veselības organizācija saistībā ar koronavīrusa epidēmiju izsludinājusi "starptautisku ārkārtas situāciju".

Ķīnas valdības reakcija uz šīs epidēmijas uzliesmojumu jau no paša sākuma līdz šim brīdim ir atklāta, pārredzama un ļoti atbildīga, kā arī nepastāv apzināta informācijas slēpšana.
Lians Dzjaņcjuaņs

Tajā pašā laikā Pasaules Veselības organizācijas direktors norādījis, ka šis lēmums nepavisam nenorāda uz neuzticības izteikšanu Ķīnai, bet gan tika pieņemts, galvenokārt ņemot vērā valstis ar vāju veselības aprūpes infrastruktūru. Pasaules Veselības organizācija vienmēr ir bijusi ļoti pārliecināta par Ķīnas spēju epidēmiju kontrolēt. Ķīnas iedzīvotāji cīņā ar epidēmiju ir pielikuši lielas pūles. Ķīnas valdības veiktie pasākumi epidēmijas novēršanai ir pelnījuši augstu atzinību. Nav ieteicams izsludināt ar Ķīnu saistītos ceļošanas un tirdzniecības aizliegumus.

Vīruss ir nežēlīgs, bet cilvēkiem ir jūtas. Kopš epidēmijas uzliesmojuma daudzas valstis Ķīnai ir izteikušas līdzjūtību un atbalstu. Ķīna vēlas sadarboties ar starptautisko sabiedrību, lai spētu ar visiem spēkiem reaģēt uz negaidītajiem epidēmijas izaicinājumiem un nodrošinātu starptautiskās sabiedrības veselības drošību.

Kas tiek darīts, lai būtu pārliecība, ka šādas slimības un vīrusi Ķīnā neuzliesmotu arī nākotnē?

Cīņa ar infekcijas slimībām ir kopīgs izaicinājums visai starptautiskajai sabiedrībai. Slimībai nav svarīgas valstu robežas. Ķīna kā atbildīgā lielvalsts vēlas spēlēt konstruktīvu lomu un sadarboties ar starptautisko sabiedrību, lai risinātu šo mums visiem kopīgo izaicinājumu, ar kuru saskaras mūsu sabiedrība.

Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Balstoties uz Ķīnas institucionālajām priekšrocībām, kā arī infekcijas slimību profilakses un kontroles sistēmu, kas izveidota pēc SARS 2003. gadā, un praktisko pieredzi, kas uzkrāta, reaģējot uz citām pasauli satricinošajām epidēmijām, piemēram, A tipa gripas vīrusu, putnu gripu un Ebolas vīrusu, Ķīnas valdībai ir apņēmība, pārliecība un spēja apturēt jaunā koronavīrusa epidēmijas izplatību. Mēs vēlamies sadarboties ar starptautisko sabiedrību, lai būtu gatavi jebkurai epidēmijai, kas varētu rasties nākotnē, un spētu to novērst, kā arī kopīgi veiktu ieguldījumu starptautiskās sabiedrības veselības sargāšanā.

Kāda ir vīrusa izcelsme? Dzīvnieki, zivis vai kas cits?

Pašlaik Ķīnas medicīnas eksperti sadarbojas ar starptautiskajiem kolēģiem un dara visu iespējamo, lai atrastu konkrētu jaunā koronavīrusa avotu. Pagaidām nav skaidra secinājuma. Arī Ķīnas medicīnas eksperti ir gatavi vēl vairāk stiprināt sadarbību ar starptautisko sabiedrību, lai pēc iespējas ātrāk noteiktu konkrēto vīrusa avotu, kas ir ļoti svarīgi epidēmijas novēršanai un kontrolei.

Vai Ķīnas valdība ir atklāta par slimības izplatību, un vai varat apstiprināt, ka pirmajās slimības uzliesmojuma dienās informācija netika slēpta? 2003. gadā Ķīna četrus mēnešus slēpa informāciju par SARS, un uz to vairākkārt ir norādījuši pasaules plašsaziņas līdzekļi.

Epidēmijas sākumā Ķīnas medicīnas iestādes nekavējoties uzsāka analīzi, izdarīja piesardzīgus secinājumus, pamatojoties uz tolaik veikto izmeklēšanu un pārbaudi, veica attiecīgus profilakses un kontroles pasākumus un publiskoja sabiedrībai būtisko informāciju. Reaģējot uz epidēmijas attīstību, Ķīnas valdība veica turpmākus noteiktus un stingrus pasākumus.

Astoņas iesaistītās personas sociālajos plašsaziņas līdzekļos attiecīgi pārsūtīja informāciju par vairākiem slimnīcās apstiprinātiem SARS gadījumiem, kā arī citu nepārbaudītu informāciju. Tā kā apstākļi bija pārāk maznozīmīgi, Sabiedriskās Drošības birojs viņiem sodu nepiemēroja.
Lians Dzjaņcjuaņs

Tāpat mēs jau pašā sākumā informējām Pasaules Veselības organizāciju par epidēmijas situāciju, dalījāmies ar tehnisko informāciju un vīrusa genoma secību. Šajā procesā no sākuma līdz pat beigām Ķīnas valdības attieksme ir bijusi atklātas, caurskatāma un atbildīga. Valdība ir uzturējusi ciešu saziņu un sadarbību ar Pasaules Veselības organizāciju un starptautisko sabiedrību.

Arī Pasaules Veselības organizācija un daudzas valstis piekrita attiecīgajai Ķīnas praksei un pateicās Ķīnas valdībai par tās apņēmību ievērot atklātību un pārredzamību un atbalstīt citas valstis.

Arī Uhaņas mērs atzinis, ka daļa informācijas, kā jau ziņoja ārvalstu mediji, ir tikusi slēpta. Vai varat pastāstīt, kas tā bija par informāciju?

Uz šo jautājumu es jau tikko atbildēju. Jaunais koronavīruss ir pēkšņi radusies slimība, uz kuru sākotnējai reakcijai jābūt piesardzīgai, kā arī iespējams saskarties ar noteiktām grūtībām. Bet es vēlos uzsvērt, ka Ķīnas valdības reakcija uz šīs epidēmijas uzliesmojumu jau no paša sākuma līdz šim brīdim ir atklāta, pārredzama un ļoti atbildīga, kā arī nepastāv apzināta informācijas slēpšana.

Ķīna publiski paziņoja par koronavīrusa izplatību 2019.gada 31. decembrī. Taču plašsaziņas līdzekļi vēsta par aizturēti blogeri, kurš vēl pirms oficiālajiem paziņojumiem jau decembrī ziņoja par šo slimību. Vai tā ir taisnība?

Cik man zināms, 29. janvārī Uhaņas Sabiedriskās Drošības birojs bija ziņojis par situāciju, ka aizturēti astoņi cilvēki par baumu izplatīšanu. Astoņas iesaistītās personas sociālajos plašsaziņas līdzekļos attiecīgi pārsūtīja informāciju par vairākiem slimnīcās apstiprinātiem SARS gadījumiem, kā arī citu nepārbaudītu informāciju. Tā kā apstākļi bija pārāk maznozīmīgi, Sabiedriskās Drošības birojs viņiem sodu nepiemēroja.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kad Ķīna pirmo reizi secināja, ka vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku, nevis tikai no dzīvniekiem uz cilvēku, kā tas sākumā tika teikts?

Šis jautājums ir izpētes un izzināšanas process. Ķīnas reakcija uz šo jauno vīrusu ir ļoti efektīva un ātra. Kā jau es iepriekš minēju, epidēmijas sākumā Ķīnas ārstniecības iestādes nekavējoties uzsāka pētījumus, kā arī, izjūtot lielu atbildību pret pacientiem un sabiedrību, savlaicīgi uzsāka slimības ārstēšanu un sabiedrībai būtiskas informācijas publicēšanu.

Sezonālu iemeslu dēļ jaunā koronavīrusa uzliesmojums ir laikā, kad bieži sastopams gripas vīruss.
Lians Dzjaņcjuaņs

Mēs arī nekavējoties informējām Pasaules Veselības organizāciju par epidēmijas uzliesmojumu un dalījāmies ar tehnisko informāciju un vīrusa genoma sekvencēm. Šajā procesā mēs vienmēr ievērojam atvērtu, caurskatāmu un atbildīgu attieksmi un uzturam ciešu saziņu un sadarbību ar Pasaules Veselības Organizāciju un starptautisko sabiedrību.

No 11. līdz 17. janvārim Ķīnā oficiāli nebija jaunu infekcijas gadījumu, bet tajā pašā laikā pirmie gadījumi sāka parādīties citās valstīs. Pēc tam, kad Ķīna paziņoja par ārkārtas pasākumiem, reģistrēto gadījumu skaits sāka strauji pieaugt. Vai no 11. līdz 17. janvārim bija kādas problēmas ar datiem par inficētām personām?

Šī problēma ir saistīta ar diagnostikas iespēju pakāpenisku uzlabošanos. Sezonālu iemeslu dēļ jaunā koronavīrusa uzliesmojums ir laikā, kad bieži sastopams gripas vīruss. Novērošanai un zinātnisko secinājumu formulēšanai ir nepieciešams noteikts process. Iepriekš aizdomīgu paraugu pārbaude Uhaņā prasīja noteiktu laiku, un tieši pateicoties tam, ka Uhaņas ārstniecības iestādes vēlāk būtiski uzlaboja diagnostikas efektivitāti, bija iespējams daudz efektīvāk diagnosticēt jaunus gadījumus un pieņemt stingrākus kontroles pasākumus.

Turklāt, es vēlētos uzsvērt, ka Ķīna kā ļoti svarīgu uzskata epidēmijas kontroli un novēršanu Ķīnā dzīvojošo ārvalstnieku un diplomātu vidū. Ķīnas Ārlietu ministrija un reģionālo valdību ārlietu biroji ir izveidojuši īpašu ārkārtas reaģēšanas mehānismu, un veikuši virkni pasākumu, lai atvieglotu viņu dzīvi un darbu, kā arī nodrošinātu viņu veselību un drošību. Mēs nekavējoties uzsākām ciešu saziņu un koordināciju ar citu valstu vēstniecībām un konsulātiem Ķīnā, savlaicīgi ziņojām par epidēmijas situāciju, un izprotot par ārzemnieku darba un dzīves apstākļus Ķīnā, nekavējoties sniedzām nepieciešamo palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!